Rumænske mink-slagtere hyret for skattekroner: Kritikken vælter ind

Foto: Shutterstock

Fødevarestyrelsen har hyret rumænske mink-slagtere til at aflive mink.

Der bliver nu rapporteret, at myndighederne har hyret løsarbejdere fra Rumænien til at aflive mink hertillands.

Der blev skrevet i en e-mail, at de potentielt kunne have været små smitte-bomber. 

Det skriver Ekstra Bladet. 

Læs også

20-årige Claes hader restriktioner: De ældre skal spærres inde

Det vækker vrede blandt mange, herunder formanden hos 3F Midtvendsyssel Per Kjeldsen. Han siger, at han godt kunne have fundet arbejdskraften, men at Fødevarestyrelsen aldrig har spurgt. 

"Vi er aldrig nogensinde blevet spurgt, om der var arbejdskraft til rådighed. Jeg synes, at der er en frækhed. Det er uforskammet," siger Per Kjeldsen til Ekstra Bladet. 

Rende rundt som smitte-bomber

Rumænerne har været centrum i en mail, som stabslederen i Den Lokale Beredskabsstab i Midt- og Vestjyllands Politi, Anders Hansen, har sendt afsted til en medarbejder i Styrelsen for Patientsikkerhed. 

Det er en mail, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i. 

"Veterinærchefen fortalte, at Fødevarestyrelsen har hyret et sjak på ca. 30 rumænske løsarbejdere, der skal stå for indfangning og aflivning af de smittede mink. De er kommet kørende hertil fra Rumænien 5 og 5 i personbiler og bor i campingvogne. Da jeg hørte dette, så rejste nakkehårene sig," skriver Anders Hansen i mailen.

Det er en mail, som Nordtinget og Politiken tidligere har omtalt. 

Anders Hansen har dog knyttet en kommentar til dette over for Ekstra Bladet. 

"Som myndighed udtrykker vi en bekymring over for Styrelsen for Patientsikkerhed. Det var en opmærksomhed på, at de kunne rende rundt som små smitte-bomber." 

Der var sågar én af rumænerne, der testede positiv på indrejseprøven.

Det vækker foragt

Det er noget, som mildest talt vækker foragt hos Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

"Det skriger til himlen det her. Det er fuldstændig gak, at staten entrerer et vikarbureau, som ansætter rumænske løsarbejdere, der kommer herop og arbejder uden ordentlige løn- og arbejdsforhold og bor i campingvogne, siger han og vender fokus mod coronarisikoen ved de rumænske løsarbejdere." 

Peder Hvelplund siger, at dette blot er endnu et lag i mink-skandalen.

"Når der kommer arbejdere herop, som får tilbudt boligfaciliteter bestående af campingvogne, så øger det i betragtelig grad risikoen for, at smitten spreder sig," siger han til Ekstra Bladet. 

Ekstra Bladet har ligedledes snakket med Flemming Marker, chef for VeterinærNord i Fødevarestyrelsen. Han afviser blankt kritikken, der bliver rejst. 

Han siger, at man havde brug for nogen, der har erfaringer inden for dette felt, hvorfor man ikke har kontaktet 3F. 

"Vi har entreret med et vikarbureau, som minkavlerne normalt brugte til pelsning. Vi spurgte i pelsbranchen, som de havde nogle mand, de kunne stille til rådighed. Der fik vi nogle enkelte. Jeg tror, at vi har haft fem-ti danske fangere med, men det er slet ikke nok. Så derfor lavede vi en kontrakt med det firma, som vi har brugt," siger Flemming Marker til Ekstra Bladet. 

Læs også

Mor til dræbt femårig er chokeret: Kunne drabet være forhindret?

 

 

Læs også