Slår alarm: Risikerer at blive syg

Foto: Allan Ringgaard.

Lige nu er der for mange bakterier i vandet til, at borgerne trygt kan bade der

Nu advarer Horsens Kommuner mod to af kommunens badesøer. Dem bør man ikke bade i lige nu, lyder det. Det skyldes, at der er for mange baktierier i begge søer lige nu.

Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse, som de har offentliggjort tirsdag. 

"Ved både Fyel Badesø og Naldal Sø nær Vestbirk har Horsens Kommune netop sat "Badning frarådes"-skilte op," skriver Horsens Kommune, inden kommunen uddyber: 

"I begge søer er der nemlig konstateret forhøjet indhold af bakterier, som gør, at vandet er uhygiejnisk at bade i lige nu.

De fortæller desuden, at det sandsynligvis er bakterier fra fugleklatter og efterladenskaber fra andre dyr, der er skyld i forhøjet indhold af bakterier i både Fyel Badesø og Naldal Sø. 

Læs også

Hvepseinvasion kan være på vej midt i skøn dansk sommer

Risiko for at blive syg

I forbindelse med rutinemæssige badevandsanalyser fra Fyel Badesø og Naldal Sø har Horsens Kommune den 2. august konstateret forhøjet indhold af intestinale enterokokker, som er såkaldte indikatorbakterier. Bakterierne er sjældent selv sygdomsfremkaldende, men når de findes i vandet, er det et tegn på forurening med afføring fra dyr eller mennesker.

Dermed er der risiko for, at andre sygdomsfremkaldende bakterier eller vira findes i vandet, fx salmonella eller campylobacter. Disse bakterier kan blandt andet give diarré, og Horsens Kommune reagerer straks ved at fraråde badning i de to søer:

"Lad være med at bade i søerne, så længe vi skilter med "Badning frarådes" på stederne. Vi har planlagt udtagning af nye prøver i de kommende dage. Når badevandskvaliteten igen er i orden, vil skiltet blive fjernet," siger ingeniør Tommy Krogh Abrahamsen fra Horsens Kommune i pressemeddelelsen.

"Kommunen vurderer, at der er tale om naturligt forekommende bakterier. Søer er en del af økosystemet, og det må derfor forventes, at bakterierne forefindes naturligt i vandet på grund af fugleklatter og ekskrementer fra andre dyr. Men bliver indholdet af bakterier for højt, er vandet uhygiejnisk. Badevandskvalitete

Læs også

Advarer: Mange ikke klar over, at de bryder loven

n er normalt udmærket i de to søer nær Vestbirk," fortæller Horsens Kommune afslutningsvis