Stærk strøm overrasker: Livreddere rykker ud

Foto: Shutterstock

Det gode vejr og mange badegæster har resulteret i, at landets livreddere har haft travlt

Den sidste tid har vejret i Danmark været strålende. Det har kunne mærkes på strande og kyster, hvor livredderne har haft travlt. Det fortæller TrygFonden Kystlivredning i en pressemeddelelse.

"I uge 28 (den 12. juli til og med den 18. juli) gennemførte livredderne i alt 12.470 indsatser, hvoraf de otte var aktioner, hvor det vurderes, at personer var i livsfare," skriver TrygFonden, inden de tilføjer:

"Derudover var 557 almindelige førstehjælpsaktioner, 959 forebyggende aktioner og 10.945 oplysende indsatser."

Læs også

Mange hunde rammes lige nu: Nu slår de alarm

Travl uge

I uge 28 havde livredderne som nævnt travlt. I den forbindelse har TrygFonden samlet en række beskrivelser af de farlige situationer, så man kan forberede sig på, hvad man bør huske på, inden turen går en tur ud i det kølende vand. 

Palmestranden den 18. juli

Livredderne alarmeres af en badegæst om en person, som pga. fralandsvinden befinder sig uden for livreddernes primære zone ca. 500 meter ude fra kysten på et badedyr. En livredder tager rescue board ud til personen. Kort før livredderen når frem til personen, falder badegæsten i vandet. Livredderen får personen op på boardet og bevæger sig tilbage mod land. En lokal bådejer kommer til og tilbyder sin assistance, fortæller TrygFonden Kystlivredning. 

Kerteminde Nordstrand den 18. juli

Livredderne observerer to unge mænd på ca. 20-25 år, der svømmer længere og længere ud. Da de unge mænd er tæt ved sejlrenden og havneudmundingen, vurderer livredderne, at der skal tjekkes op på svømmerne. En livredder sejler ud til de to mænd, som først mener, at de er OK, men da de kommer ombord på livredderbåden, erkender de, at de ikke var klar over, hvor langt de var svømmet ud, og de giver udtryk for, at de ikke havde kunne svømme mod strømmen tilbage til land.

Den Permanente den 16. juli

Livredderne bliver alarmeret om en bevidstløs kvinde i vandkanten. Personen trækkes længere op på stranden, og livredderne observerer, at kvinden trækker vejret, og lægger hende i stabilt sideleje. Kvinden vågner kort efter og er desorienteret. Kvinden fortæller, at hun stadig er svimmel og ligger under observation i vandkanten, indtil hun selv kan rejse sig og blive fulgt til skyggen, hvor hun får et vådt håndklæde om nakken og sukkerholdig væske.

Henne Strand den 15. juli

Livredderne spotter en ældre herre, som er fanget i en stærkt sydgående strøm. Manden giver skarpt signal, og en livredder tager rescue boardet ud til manden, som er meget udmattet. Manden holder fast i rescue boardet, mens livredderen hjælper ham tilbage til land. Manden er forskrækket, og livredderne yder psykisk førstehjælp.

Ishøj Strand den 15. juli

Livredderne kontaktes af badegæster og 1-1-2 om en ældre herre med hjertestop ca. 500 m fra livreddertårnet. Personen er bragt ind på land af badegæster, der er påbegyndt hjertelungeredning. Da livredderne ankommer til personen, overtager de behandlingen og påsætter en hjertestarter og giver ilt. Kort tid efter ankommer ambulancen og overtager behandlingen og bringer personen på hospitalet.

Nr. Vorupør Strand den 15. juli

En mor og to døtre er fanget i revlehul. En livredder tager rescue bordet ud til personerne. Da livredderen når frem til de nødstedte, tager to af dem fat i rescue boardet, mens den tredje selv forsøger at svømme i land. Endnu en livredder padler ud og hjælper med at guide alle tre personer hen til en revle, hvor de kan bunde, og herfra går de i land sammen med livredderne. På land yder livredderne psykisk førstehjælp og forklarer de tre personer om revlehuller.

Havnebadet Fisketorvet i København den 14. juli

En 11-årig dreng hopper i vandet fra 3-m-vippen og går i panik, da han efterfølgende ikke selv kan komme ind til kanten. En livredder hopper i vandet og hjælper drengen ind til kanten, hvorfra han selv kan kravle op.

Lakolk Strand på Rømø den 13. juli

Livredderne bliver kontaktet af en badegæst, der har fundet en afkræftet ældre tysk mand med dårlig vejrtrækning 50 m ude i vandet. Livredderne tager en redningstorpedo og løber ud til badegæstens kone, som kæmper med at holde manden oprejst. Manden har kraftige vejrtrækningsproblemer, og livredderne ringer 1-1-2, mens de giver manden ilt. Manden har astma, og hans medicin bliver hentet, og da manden får medicinen, sker der en betydelig forbedring af hans tilstand. Ambulancen ankommer og undersøger ham, men tager ham ikke med på hospitalet.

Læs også

Stikker en 50'er ind ad ruden: Nu er de efterlyst