Stor organisation bønfalder danskerne: Lad dem være

Advarsler
Rålammene dukker netop nu op i den danske natur. Foto: Shutterstock
Dyrenes Beskyttelses får hvert forår mange opkald på deres vagtcentral, hvor velmenende mennesker tror, at de har fundet et rålam i nød. I år er ingen undtagelse, og der er allerede kommet flere henvendelser om rålam der lå helt alene.

Lige nu læser andre også

En gennemgang af henvendelser til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 sidste år om rålam viser, at henvendelserne ofte er fra folk, der tror, at rålammet er blevet efterladt, når det ligger alene. Men det er sjældent tilfældet:

”Mange folk misforstår, hvornår et rålam er i nød, og hvornår det bare opfører sig som et normalt rålam i naturen. Det er helt naturlig adfærd, at små rålam ligger det meste af tiden alene. Når nogen kommer tæt på, trykker det sig blot ned mod jorden for at skjule sig selv”, forklarer Michael Carlsen, biolog ved Dyrenes Beskyttelse, i en pressemeddelelse. 

Lammene er ustabile på benene i den tidlige alder, så det meste af tiden ligger de og gemmer sig i græs og buskadser, mens deres mor er ude efter føde. Mange mennesker opfatter det som om rålammet er i nød, når de finder det liggende alene i græsset.

Hjælp ved at holde afstand til rålammet

Den bedste måde at hjælpe et rålam på er derfor altid at lade det være i fred. Det er ikke i nød, fordi det ligger alene i buskadset eller går og kalder. Det er bedst at forlade området, så dets mor tør nærme sig.

”Den største fare for rålam er faktisk de mennesker, som finder dem. Mange tror, at de hjælper lammet ved at holde øje med det og tjekke, om dets mor kommer tilbage. Men et rådyr vil meget sjældent nærme sig sin unge, hvis der er mennesker i nærheden. Det kan også være grund til, at nogle rålam går og kalder. Den er blevet sulten og utålmodig, men der er mennesker i nærheden, så moren tør ikke nærme sig,” pointerer Michael Carlsen.

Finder man et såret rålam, skal man kontakte Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på 1812.

Sådan gør du, hvis du ser et rålam:

  • Medmindre et rålam er tydeligt såret, bør du altid lade det være og bevæge dig langt væk fra det, så dets mor kan komme tilbage til det.
  • Hvis et rålam går og kalder, så er den bedste løsning at gå langt væk fra ungen, så moderen kan komme til sin unge
  • Finder du et rålam, der er tydeligt såret, eller er du i tvivl om, hvorvidt ungen er i nød, så bør du kontakte Dyrenes Vagtcentral 1812 for vejledning

 

 

Anbefalet til dig