Syv ud af ti begår samme fejl: Og det går ud over børnene

09/6/20 08:15

Christian Granhøj Skouboe

Husk at passe på selv, når man hygger på stranden. Foto: Shutterstock
Selvom det formentlig ikke er deciceret ny viden for nogen, så bør man passe på, når man sender sine børn ud og lege i solen. Det glemmer mange danske forældre dog, viser ny undersøgeæse.

Inden længe er de kolde, mørke dage for alvor ovre, og foråret står forhåbentlig klar med både sol og varme. Og sol og varme er da også både sundt og dejligt for både børn og voksne, men for meget sol kan give solskoldninger og øge risikoen for hudkræft. Derfor er det også vigtigt, at børn fra en tidlig alder klædes godt på til at omgås solen med omtanke og den rette solbeskyttelse.

Forældre glemmer dette

Desværre viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget på vegne af Børneulykkesfonden og Derma, at knap 40 % af danske forældre med børn i institutionsalderen ikke har talt med deres børn om, hvorfor det er vigtigt at beskytte sig mod solen, og hvordan man gør. Det betyder, at mange danske børn mangler viden om solbeskyttelse. Og det vil Børneulykkesfonden og Derma gerne gøre noget ved. Derfor afholder Derma og Børneulykkesfonden den populære solkampagne SolSikker for sjette år i træk. Kampagnen har til formål at oplyse om solbeskyttelse via en gratis læringspakke, der er særligt udviklet til børn i legestuer og børnehaver. De seneste år har mere end 200.000 børn deltaget i kampagnen, og i år forventes 45.000 børn yderligere at deltage.

”Jo tidligere vi giver vores børn nogle gode solvaner, jo bedre. Ikke mindst fordi, at børn er ekstra udsatte for solens stråling. Derfor er det vigtigt, at forældre taler med deres børn om solbeskyttelse. Men de fleste danske børn opholder sig også mange timer i institutionen hver dag, og derfor er det også vigtigt, at solbeskyttelse kommer på dagsordenen her. Og det er netop det, der er formålet med SolSikker-kampagnen”, siger Mette Bohnstedt fra Derma.

Læring gennem leg

Samtidig med, at alt for mange danske forældre ikke har talt med deres børn om solbeskyttelse, viser den føromtalte undersøgelse også, at mange børn ikke bryder sig om at få smurt solcreme på. Faktisk er det hvert tredje barn i institutionsalderen, der vrænger på næsen, når det er tid til at smøre sig ind.

Formålet med SolSikker-kampagnen er netop at klæde børnene godt på til at omgås solen med omtanke gennem leg. Vigtigheden af solbeskyttelse forklares på en måde, som børnene kan forstå – nemlig gennem aktivitets- og sanglege. Forventningen er, at hvis børnene lærer at forstå, hvorfor det er vigtigt at beskytte sig mod solen, så vil de også være mere motiverede til f.eks. at bruge solcreme.

Forældre undlader vigtig detalje

Når det kommer til at huske at smøre børnene ind, er der også plads til forbedringer blandt forældrene. Den føromtalte undersøgelse viser nemlig, at forældre til børn i institutionsalderen ”ofte” eller ”af og til” undlader at smøre deres barn ind, selvom det er nødvendigt. Den største årsag til, at forældrene undlader at smøre deres barn ind er, at de glemmer det eller har for travlt.

Ifølge Henriette Madsen fra  Børneulykkesfonden gælder det om at gøre indsmøringen til en fast del af hverdagen:

”Mange børnefamilier har travlt om morgenen, og så drukner solcremen måske i madpakker, tandbørstning osv. Det er derfor en god ide at inkorporere solcremen i morgenrutinerne på samme måde som fx tandbørstning. På den måde viser man også sine børn, at solbeskyttelse er vigtigt og skal prioriteres på samme måde som de andre ting”.

Henriette Madsen tilføjer, at det også kan være en god ide at inddrage børnene i indsmøringen og samtidig forklare, hvorfor det er vigtigt at beskytte sig mod solen. For at gøre det nemt og let at huske for børnene, foreslår hun, at man tager udgangspunkt i de tre solråd.

”En god måde at forklare vigtigheden af solbeskyttelse i børnehøjde er ved hjælp af de tre solråd. De er nemme at huske, og remsen ”skygge, solhat, solcreme” kan selv helt små børn lære og forstå”, fortæller hun.