Trafikdrab truer bestanden: Danske oddere har behov for hjælp

11/12/2020

Christian Granhøj Skouboe

Bestanden af oddere på Sjælland er truet. Foto: Shutterstock
Mange oddere dør hvert år i trafikken.

Mest læste i dag

Oddere har en vildt underlig vane: Selvom de bare kan svømme under en vejbro, der krydser deres vandløb, så vil de ikke. I stedet går de op og krydser vejen.

Og det er ikke altid, det ender godt. Hvert år dør 30-40 oddere i trafikken, ifølge Miljøstyrelsen. På Sjælland er odderne fortsat så truede, at et trafikdrab kan være problematisk for hele bestanden. Det fortæller Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse. 

I Danmark findes der derfor mange odderpassager - enten stensætninger langs siden af broen eller en smal flydeponton - så odderne i stedet kan gå tørskoet under broen ude i siden.

Meget vigtigt

I Kalundborg Kommune vil de nu restaurere gamle odderpassager for at redde så mange oddere som muligt. Penge til projekterne bliver samlet ind af Danmarks Naturfredningsforening, og biolog Bo Håkansson samarbejder med kommunen om at få passagerne til at blive virkelighed:

"Odderpassager er en af hovedårsagerne til, at bestanden igen er blevet stærk i Jylland. På Sjælland er odderne så fortsat truede, at odderpassager kan betyde liv eller død for hele bestanden. Derfor er vi utroligt glade for, at kommunerne går så helhjertet ind i det her," siger han.

I efteråret blev der desværre fundet en død odder ved Bromølle, netop et af de tre steder, hvor kommunen nu vil restaurere en gammel odderpassage. Og projektet kan derfor kun gå for langsomt, siger Peter Jannerup, biolog i Kalundborg Kommune:

"Vi har en international forpligtigelse til at bevare odderne i kraft af EU’s habitatdirektiv, så det tager vi meget seriøst. Vi kan gøre nok så meget for at forbedre odderens naturlige levesteder, men hvis de alligevel dør i trafikken, er indsatsen jo spildt. Derfor tæller hvert minut," siger han.

 

Anbefalet til dig