WHO advarer mod populær håndkøbsmedicin: Kan være farligt for corona-smittede (Opdateret)

18/03/2020

Christian Granhøj Skouboe

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen bør man holde sig fra ibuprofen, der bl.a. findes i håndkøbsproduktet Ipren. Foto: Shutterstock
(Vi har opdateret denne artikel siden udgivelse, da WHO har ændret sit standpunkt. Læs mere i brødteksten) Verdenssundhedsorganisationen WHO fraråder alle, der har corona-symptomer, at tage lægemidlet ibuprofen, som sælges i håndkøb i Danmark.

Mest læste i dag

Opdateret - torsdag 19. marts 20202: 

Torsdag har WHO ændret sit standpunkt i forhold til Ibuprofen. Selvom organisationens talsmand Christian Lindmeier tirsdag sagde til AFP, at det man skulle undgå at bruge ibuprofen, indtil dette stofs indvirkning på coronavirus er undersøgt helt til bunds, så er holdningen nu en anden. WHO skriver nu følge på Twitter: 

"Baseret på nuværende information, så råder vi ikke imod at bruge ibuprofen. Vi er ikke bekendte med meldinger om negative effekter af brugen, foruden normale bivirkninger." 

Nedenunder er artiklen, som den fremstod ved udgivelse.

-----------------

Nu advarer verdenssundhedsorganisationen, WHO, mod et smertestillende middel, som langt de fleste danskere kender. Nu advares der nemlig mod ibuprofen.

Det var åå et pressemøde tirsdag, at WHO's talsmand kom med en lodret advarsel mod at tage lægemidlet. Man er nemlig fortsat igang med at undersøge, om det kan have en skadelig effekt på corona-smittede. 

"I mellemtiden anbefaler vi, at man tager paracetamol i stedet, og ikke selvmedicinerer med ibuprofen. Det er vigtigt," udtalte talsmanden ifølge AFP på et pressemødet.

I Danmark støtter professor i virologi på Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, op om advarslen fra WHO.

"Jeg har det som sundhedsmyndighederne. Jeg ved ikke, hvad der er rigtigt eller forkert, men man kan ikke udelukke, at der er en negativ effekt. Der kan sagtens være noget om det, så derfor er det en dum risiko at løbe," fortæller professoren til B.T.

Sælges i håndkøb

Ipren er et af de navne, som danskerne kender for det smertestillende lægemiddel. 

Det var det lægefaglige tidskrift The Lancet, som først bragte en artikel, hvor der blev spekuleret i om et enzym, som får et boost af anti-inflammatoriske lægemidler som fx iburofen, kan forværre corona-patienternes tilstand. 

Efterfølgende har det britiske firma Reckitt Benckiser udtalt sig. Virksomheden fremstiller et smertestillende lægemiddel ved navn Nurofen, som indeholder netop ibuprofen. 

"'Vi mener på nuværende tidspunkt ikke, der er videnskabelige beviser, som kæder håndkøbssalg af ibuprofen sammen med forværring af Covid-19," udtaler Reckitt Benckiser i en pressemeddelelse.

 

Anbefalet til dig