Ipad er mere end en multimediatablet

22/08/2019

Christian Granhøj Skouboe

iPaden har udviklet sig meget siden den første gang blev præsenteret af Apple. Foto: Apple
Da iPaden blev introduceret i sin tid, var dens primære eksistensberettigelse en tablet, hvorpå man kunne læse bøger eller se film. I dag er en iPad meget mere end dette, og faktisk har den overtaget meget af det domæne, som bærebare computere før i tiden besad.

Mest læste i dag

Apple iPad Air (3. generation)

Vejl. pris: fra 4.299 kr. (64 GB), og 5.699 kr. (256 GB)  

Jeg vil mene, at en iPad i dag er en genial studietablet, hvorpå man nemt kan tage noter, skrive stile og andre opgaver på. Det kræver imidlertid, at man tilkøber et smartkeyboard, der koster 1.399 kr., og hvis man er kunstnerisk anlagt eller gerne vil bruge Ipad’en som en notesblok, så er en Apple Pencil til 769 kr. oplagt.

Design

Apple har med denne model taget inspiration fra deres tidligere iPads, og derfor kan man ikke se den store forskel ved første øjekast. Dens skærm er imidlertid blevet større, da den nu er 10,5”. På trods af, at skærmen er blevet en del større, så ser den ikke meget større ud, da skærmen går længere ud til kanten, hvorfor der ikke er den store spildplads længere.

Det er muligt at vælge mellem sølv, space grey og guld, der nok nærmere ligner bronze. Udover størrelsen, så har designet ikke ændret sig særlig meget i forhold til de tidligere modeller. Den har fortsat de afrundede kanter, og generelt er helhedsindtrykket nøjagtig det samme som den tidligere iPad Air.

Skærm og ydeevne

På den nye iPad Air har skærmen fået et godt løft, da deres True Tone-skærm gør, at farverne står meget tydeligere. Det er et smukt syn, som gør det meget mere behageligt at arbejde på iPad’en.

Endvidere har ydeevnen fået et boost, og iPad’en arbejder væsentligt hurtigere end tidligere modeller. Det betyder også, at denne iPad kan konkurrere med bærbare computere, og derfor bliver iPad Air 3 relevant som studiecomputer. Med de andre features, såsom smartkeyboardet, så vil det faktisk være foretrukket at købe en iPad Air 3 til studiebrug fremfor en bærbar, da den er tyndere, mindre og lettere end bærbare computere.

Dens batterilevetid gør ligeledes, at den er relevant til studiebrug. Den kan holde 10-timers strøm, hvilket betyder, at den sagtens kan leve igennem en hel studiedag uden man skal finde opladeren frem. Den nye iPad har nemlig Fast Charge, oplader man via Fast Charge tager det kun 2,5 time at oplade ens iPad fuldt op.

Hvis man forsat gerne vil bruge iPad’en som en multimedietablet, så gør skærmen og batterilevetiden sig også glimrende til dette. Det er en udsøgt fornøjelse at stene Netflix eller HBO på den, og lyden er også ganske god. Jeg foretrækker dog stadig at bruge høretelefoner på min iPad.

Smartkeyboard (1.399 kr)

Fremfor at bruge bluetooth-keyboard, som man tidligere har brugt til iPad Air, så er det nu muligt at bruge smartkeyboard, hvilket betyder, at keyboardet er koblet direkte til ens iPad.

Med smartkeyboardet, så fæstner ens iPad sig til ens keyboard og skærmen står i den perfekte vinkel til at man kan arbejde på den, og dermed føles det som en bærbar computer. Keyboardet fungerer perfekt, og den eneste rigtige ulempe er, at der ikke er lys i det, hvorfor det bliver svært at bruge i mørket. Derudover er det ikke muligt at lave ens egne genveje, hvilket også er en skam.

Imidlertid synes jeg at prisen er rigelig høj, og nok til den dyre side. Det kræver et keyboard før man kan bruge ens iPad til studiebrug. Dermed begynder prisen at spille ind, hvorvidt man ønsker en iPad eller en bærbar computer til ens studie.

Apple Pencil (769 kr.)

iPad Air 3 er den første af Air-modellerne, der er kompatibel med trykfølsomme stylus, hvilket betyder, at man kan bruge en Apple Pencil. Det er imidlertid kun 1. generation Apple Pencil, der er kompatibel med den. Dermed får man ikke funktioner såsom magnetisk opladning, opbevaring og parring, eller double tap for at skifte værktøj.

En Apple Pencil er imidlertid genial for dem, der foretrækker at arbejde i hånden. Det er muligt at foretage rettelser i dokumenter med ens Apple Pencil, eller tage noter i hånden. Derudover er det et fantastisk redskab for dem, der er kunstneriske og gerne vil tegne og male.

Det føles virkelig som at have en pen i hånden, da den er tryk følsom, og derved bliver det en meget autentisk oplevelse at arbejde med Apple Pencil.
 

En Apple Pencil giver rig mulighed for at arbejde kreativt og digitalt på samme tid. Foto: Apple

 

Apps

Noget af det vigtigste ved en iPad er dens apps og kompatibiliteten med andre systemer. For at man kan bruge ens iPad til studiebrug skal man nemlig have adgang til en række programmer, således at man faktisk kan skrive opgaver m.v. Derudover skal andre også kunne have adgang til de opgaver man afleverer.

Det er selvfølgelig muligt at tilkøbe sig til Office-pakken, men dette kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis man ikke får det gratis igennem ens studie.

Apple har imidlertid sine egen programmer, som efter min mening er rigtig gode. Selvfølgelig kræver det lidt tilvænning, når man har brugt Office i en evighed.

Pages, der er Apples version af Word, fungerer virkelig godt til at skrive opgaver i, og jeg har selv skrevet en del anmeldelser i den. På en iPad er den god, hvis man ikke skal skrive meget store opgaver, såsom f.eks. et speciale eller SRP-opgave, da jeg ville foretrække en større skærm og en mus til en sådan opgave. I alle andre tilfælde, så er det helt fint at bruge pages på ens iPad.

Numbers fungerer ligeledes ufattelig godt, og jeg synes den er mere intuitiv end Excel og dermed mere brugervenlig. Derudover har den en række funktioner, der gør det nemmere at arbejde i, f.eks. laver den selv filteringsmuligheder, hvilket man selv skal indstille sit regneark til at gøre i Excel.

Endelig er der Keynote, hvori det er muligt at lave præsentationer, som ligeledes er et fantastisk værktøj, der er intuitiv og brugervenlig.

Alle disse programmer er kompatible med Office og Pdf, så selvom ens lærer eller kollegaer ikke har programmerne, så kan man selv konvertere ens dokumenter direkte fra programmet og derefter sende det, således at andre også kan have adgang til ens dokumenter.

Endvidere har App Store en række geniale apps, der gør livet væsentlig nemmere som studerende. F.eks. er der Evernotes, der er en gratis app, hvori man kan skrive og systematisere ens noter. Der findes ligeledes en række betalingsapps, der gør dette fantastisk godt, f.eks. Goodnotes 5.

Derudover er der en masse apps, der er gode til en studieliv, f.eks. findes der apps, hvori man kan skrive noder, hvilket er utrolig brugbar, hvis man har musik på højniveau. Der er også gode apps, hvori man kan tegne m.v.

Konklusion 

Den nye Apple iPad Air er et fantastisk produkt, som jeg har haft utrolig meget glæde af den seneste tid. Tidligere synes jeg, at en iPad var et overflødigt produkt, da den primært egnede sig som en multimediatablet, og som ikke egnede sig til at arbejde på.

Med denne opgradering og de nye features, så er det nu muligt at skifte ens studiecomputer ud med en iPad og dermed samle ens elektroniske udstyr. Den er nemmere at have med på farten, da den ikke fylder eller vejer særlig meget. Ens keyboard er skærmbeskyttelsen i tasken, og den er virkelig god at arbejde på. Endvidere har den en del kræfter at spille med, og dermed hakker den aldrig. Endeligt har den god batterilevetid, så skærmen ikke går sort midt i en forelæsning. Skulle iPad’en dog endeligt kunne skifte en bærbar ud, så kræver den en mus, f.eks. trackpad i smartkeyboardet eller en lille mus ved siden af.

5 ud af 6 stjerner
 

 

Anbefalet til dig