3 ting du skal gøre før du optager et lån

29/11/22 08:24

Valdemar Lind

Annoncørbetalt indhold

I takt med at det bliver mere og mere normalt at optage et lån, så har vi i denne artikel valgt at stille skarpt på hvilke tre ting du skal gøre, før du vælger at optage et lån. Der er nemlig mange faktorer og vigtige overvejelser der skal til, før man vælger at tage et lån. Et lån er nemlig ikke bare gratis, der er altid renter der skal betales og en anden part, altså låneudbyderen som nyder godt af at du tager et lån. Med det sagt, så betyder det ikke at det er en dårlig idé at optage et lån, men blot at du måske lige skal overveje disse 3 ting, før du begynder at optage lånet. Så læs med her, hvis du er klar på at blive klogere på det at tage et lån.

Sæt et budget op - Og hold dig til det!

Først og fremmest, så spiller ens budget den helt store rolle, når det kommer til at kunne tage et lån og at kunne afbetale det igen. Lav en stor oversigt over dit budget i f.eks. Et excel ark og derefter, hold dig til det. Få styr på, præcis hvor meget du skal låne, hvor ofte du skal afbetale, hvad renterne er på, hvis du overskrider løbetiden hvad sker der så osv. Alle disse ting er noget du skal have styr på, før du optager et lån. På den måde kan du se hvor hurtigt du kan afbetale det. 

Start ud med et lille lån med mindre risiko

Hvis du aldrig har taget et lån før, men du godt kunne tænke dig eksempelvis en ny cykel, bil, bolig eller lign. Så prøv evt. At start ud med et mindre lån til at starte med, hvor risikoen så derfor også er lavere. Det kan være så simpelt som at tage kontakt til din bank og forhøre dig om du kan tage et småt lån hos dem. Det varierer selvfølgelig hvad folk vurderer som et “småt lån”, men for mange vil det være mellem 5.000 og 15.000 kr. Hvis din bank ikke kan stille sådan et lån til rådighed, så kan det være en god idé at kigge herinde, hvor du kan se en stor oversigt over mikrolån. Løbetiden her er ofte på under ét år. 

Kan du afbetale lånet med dine nuværende forbrugsvaner?

Hvordan ser dine nuværende vaner ud, ift. Forbrug? Fordi bare det at du tager et lån og får flere penge på hånden, betyder ikke at du bliver mere ansvarsfuld med din økonomi - Det betyder blot at du har flere penge, hvilket vil sige, at hvis du ikke ændrer på dine forbrugsvaner, kommer du bare til at bruge endnu flere penge, end du brugte før. Så det er egentlig samme show om igen, bare med en højere volume. Så sørg for at ændre dine vaner først, prøv at lev ud fra at få tilfredsstillet dine relle behov og ikke bare dine luksuriøse lyster, som f.eks. At bestille Wolt hver dag, købe dyrt tøj osv.