Kend dit BMI-tal – kend din sundhed

Lige nu læser andre også

Body Mass Index (BMI) er en måde at måle et menneskets kropsmasse på, hvor ens vægt er angivet i forhold til ens højde. BMI er ofte brugt af sundhedsfagfolk til at afgøre, om en person er overvægtig, undervægtig eller har en sund vægt.

BMI beregnes ved at dividere ens vægt i kilogram med ens højde i meter i anden potens. Et BMI-tal mellem 18,5 og 24,9 anses normalt for at være sundt, et BMI-tal på 25 eller mere er klassificeret som overvægtig, og et BMI-tal på 30 eller mere er klassificeret som fedme.

Det gælder derfor om at holde sit BMI mellem 18,5 og 25 gennem hele sit voksne liv., da overvægt er sundhedsskadeligt for såvel yngre som ældre. Det er vigtigt at bemærke, at BMI ikke altid er en nøjagtig indikator for ens sundhedstilstand. Muskelmasse og kropsfedtprocent kan påvirke ens BMI, og det er derfor vigtigt at tage højde for disse faktorer, når man vurderer helbredstilstanden.

Hvornår har du en sund vægt?

En sund vægt afhænger af flere faktorer som:

  • Din højde

  • Hvor stor er din muskelmasse

  • Hvor meget fedt du har på kroppen

  • Har du væskeophobning i kroppen

En sund vægt vurderes derfor på baggrund af mere, end det tal som badevægten viser. Ved at bruge bmi beregner sammen med taljemål og talje-hoftemål, kan det hjælpe dig til at vurdere, hvorvidt du har en sund vægt eller ej.

Sundhedsrisici ved et for højt BMI-tal

Der er visse sundhedsrisici forbundet med et højt BMI-tal. Jo højere BMI-tal desto større er din risiko for at udvikle livsstilssygdomme.

På kort sigt kan det for eksempel øge risikoen for træthed, søvnapnø og type-2 diabetes.

På længere sigt kan det også øge risikoen for hjertesygdomme, slagtilfælde og visse former for kræft. Derfor er det vigtigt at opretholde en sund BMI og vedligeholde en sund livsstil, der omfatter en afbalanceret kost og regelmæssig motion. Hvis du er overvægtig, har du nemlig flere dårlige leveår med nedsat livskvalitet sammenlignet med normalvægtige.

Det er også vigtigt at rådføre sig med en læge eller en sundhedsprofessionel, hvis man er bekymret for sin BMI eller sin generelle helbredstilstand.

Anbefalet til dig