Må din bil køre i de grønne miljøzoner?

11/10/22 09:53

Valdemar Lind

Dette indhold er sponsoreret

Der er flere og flere grønne miljøzoner i Danmark, og det kan være svært at holde styr på, hvor man må køre med sin bil. Generelt set må man ikke køre med særligt forurenende biler, og der kan være krav til udstødning, CO2-udslip og brændsel. For nogle biler gælder der dog særlige dispensationer eller undtagelser fra reglerne om forureningsstigninger. Tjek din nr plade her, og find ud af, om din bil må køre i de grønne miljøzoner nu og i fremtiden.

Grønne miljøzoner - hvad er det, og hvor finder ud dem?

En grøn miljøzone er en zone, hvor der er særlige krav til de biler, der må køre ind i zonen. Kriterierne for at få adgang til en grøn miljøzone kan være f.eks. at bilen skal have et bestemt CO2-udslip eller være elbil. Formålet med en grøn miljøzone er at forbedre luftkvaliteten og mindske trafikstøjen. I øjeblikket har kommunerne selv bemyndigelse til at indføre nye grønne miljøzoner, hvis det ønskes, og derfor er det en fordel at være sikker på, at ens bil lever op til kravene for miljøzoner.

I Danmark findes der i øjeblikket fire grønne miljøzoner i henholdsvis København, Aarhus, Odense og Fredericia - men flere kan komme til. 

Er din bil tilladt i grønne miljøzoner?

Kører man i de grønne miljøzoner, skal man have et grønt eller guld mærke, som viser, at bilens udstødning opfylder de strenge krav. Har man ikke dette mærke, kan man blive pålagt en bøde på 1500 kr. I København er der eksempelvis særlige krav til biler, der ønsker adgang til indre by. Her skal man have et guldmærke for at få adgang til store dele af indre by - især når det er travlt med myldretid og i weekenderne. Reglerne kan afvige fra by til by. Tjek derfor både reglerne for din by, og tjek din nummerplade på altombilen.dk - så kan du finde ud af, om din bil er tilladt i de grønne miljøzoner, eller om du kan få problemer med dette i fremtiden.

Tjek de grønne ejerafgifter på din bil

De grønne ejerafgifter på din bil er en afgift, der skal betales for at få lov til at køre bil i Danmark. Denne afgift gælder for alle biler, der er registreret i Danmark, og den skal betales hvert år. Afgiften varierer fra bil til bil, og den beregnes ud fra en række faktorer såsom bilens alder, størrelse og brændstofforbrug. De fleste biler vil have en grøn ejerafgift på mellem 1.000-2.000 kroner om året. Også dette kan oplyses ved at tjekke din nummerplade.

De grønne miljøzoner sætter krav til din bil. Find ud af, om du må køre i de grønne miljøzoner på altombilen.dk.