Præmenstruel syndrom: Alt for mange kvinder oplever voldsomme gener

Af: Valdemar Lind

|

13/12/2022

Mest læste i dag

Annoncørbetalt indhold

Rigtig mange kvinder lider af pms, hvilket er et udtryk, der stammer fra ordet "præmenstruel syndrom". Det er en lidelse, som ikke bliver omtalt særlig meget i hverdagen, og mange mennesker aner faktisk ikke, at det eksisterer. Dette er på trods af at op til 70-80% af alle kvinder i lav eller høj grad oplever fysiske og psykiske gener på grund af pms. For nogle er problemet så stort, at det hindrer dem i at udføre deres hverdag på normal vis.

Hvad er pms?

Men hvad er pms? Pms er psykiske eller fysiske gener, som opstår i perioden inden menstruationen kommer, og på linket finder du et kosttilskud i form af kapsler, der er beregnet til dig, der går igennem pms. De hjælper med at regulere den hormonelle aktivitet, giver mere energi og bidrager generelt til dit velbefindende under perioden.

Pms står for præmenstruel syndrom og opstår nemlig på grund af hormonelle forandringer under din cyklus. PMS perioden opstår omkring dagene efter ægløsning og indtil menstruationen starter. Der findes mange forskellige symptomer, og næsten alle kvinders pms er forskellige. Det kan være fysiske gener såsom smerter i underlivet, hovedpine, oppustethed, væskeansamlinger, dårlig mave m.m. De psykiske gener kan blandt andet være, depression, irritation, humørsvinger, aggression osv. Derudover er der kvinder, der ikke lider under pms og hverken mærker hverken fysiske eller psykiske gener på trods af en fast cyklus hver måned.

Andre gode råd i perioden:

  • Undgå koffein og alkohol

  • Dyrk yoga! Dette hjælper både på dine fysiske gener, men det giver dig også mere balance psykisk. Har du overskud til det, så er træning også godt.

  • Tag en panodil eller andet smertestillende medicin når du ved, at symptomerne er ved at komme. Smertestillende medicin kan især hjælpe på de fysiske gener som smerter i underlivet og hovedpine.

  • Det kan være en god ide at fortælle din partner eller dine tætteste familiemedlemmer, hvornår du lider af pms. På den måde er de klar over, hvorfor du måske er mere træt, mere irritabel, har mindre overskud osv. Dette kan forhindre unødige konflikter eller kommentarer.

  • Giv dig selv lov til at slappe af. Selvom det kan virke irriterende, at din evne bliver nedsat hver evig eneste måned, så må du anerkende, at den kvindelig krop går igennem en masse hormonelle forandringer, og at det er helt okay at give plads til dig selv i denne periode hver måned. Præmenstruel syndrom er en rigtig lidelse, og hvis du lider af voldsomme gener, så er det vigtigt at du lytter til din krop!

Anbefalet til dig