Mens Folketinget lige nu behandler lovforslaget om nye regler for brug af vinterdæk, tager cirka to millioner danske bilister i disse uger fat på skiftet fra vinter- til sommerdæk.
De seneste tal fra Dækbranchen viser dog, at det laveste antal bilister i mere 15 år har kørt på vinterdæk denne vinter, bare 72 procent.
Blandt andet pga. en markant fremgang for helårsdæk de seneste år.
Alligevel understreger Claus Chouhan, der er direktør for Michelin i Danmark, at danske bilister generelt er gode til at tilpasse dækkene årstiden.
Selvom flere vælger helårsdæk, er det stadig et flertal, der holder fast i anbefalingen om at køre med årstidsspecifikke dæk.
Nu, hvor temperaturen kravler opad i dagtimerne, er det yderst fornuftigt at få planlagt skiftet til sommerdæk, påpeger han.
Vinterdæk i varmen koster dyrt
”I lyset af de nye regler om vinterdæk, som er på vej herhjemme, er det vigtigt at pointere, at det ikke kun er sommerdæk, der er en dårlig ide om vinteren. Vinterdæk om sommeren er faktisk også et meget dårligt valg. Men det er der formodentlig langt færre bilister, som tænker over,” siger han og tilføjer:
”Allerede ved 10 til 18 graders varme har et vinterdæk markant forringet sikkerhed. Test har vist, at et vinterdæk ved de temperaturer kan have helt op til 15 procent længere bremselængde på tør vej og 20 procent længere på våd vej sammenlignet med et sommerdæk. Det er virkelig noget, der betyder noget, hvis du akut skal undvige eller lave en katastrofeopbremsning."
Kører du på vinterdæk i sommertid er det dog ikke alene sikkerheden, det går ud over.
Ved syv plusgrader og derover bliver gummiet i vinterdæk – der er udviklet til at bevare smidigheden i kulde – hurtigt alt for blødt.
Det reducerer betydeligt levetiden for dækkene, fordi gummiet slides langt hurtigere. Og det bidrager til, at endnu flere slidpartikler ender i naturen.
Michelins opgørelser viser, at cirka 84 procent af et personbilsdæks klima- og miljøpåvirkning kommer fra brugen af dækket i form af bl.a. rullemodstand og partikelslid.