Originale eller uoriginale reservedele ved reparation af bil?

02/01/2018

Helge Rahbek

Foto: Shutterstock.com
Det er et spørgsmål, som rigtig mange stiller sig selv, når bilen skal en tur på værksted. Men hvad er egentlig den rigtige løsning? At give et entydigt svar på det kan sidestilles med at svare på, hvilken bil der passer bedst til dig og dine behov. Det kommer med andre ord an på så mange ting.

Mest læste i dag

Lad os dykke lidt ned i, hvad du skal vælge og hvorfor. Har du en nyere bil, hvor der stadig er fabriksgaranti, skal du altid gøre brug af originale reservedele. Ellers frafalder garantien. Det er naturligvis op til dig selv, men vil du træffe det fornuftige valg, er det klart at foretrække.

Når du har din fabriksgaranti, har du en vished for, at du er dækket i tilfælde af, at der skulle gå noget i stykker på bilen, som er omfattet af garantien. Derfor vælger langt de fleste originale reservedele, når de skal have bilen til reparation. Det er ikke et krav, men mekanikeren vil nok anbefale det, hvis garantien stadig er gældende.

Prioritér sikkerhed frem for alt

Der er mange, der siger, at du ikke kan mærke forskel på originale og uoriginale reservedele. Det kan givetvis være korrekt, men ikke desto mindre er du nok mere tilbøjelig til at vælge dele, der er originale. I hvert fald, hvis du har en nyere bil, og du fx har børn i bilen. Her bør du aldrig gå på kompromis med kvaliteten - for din egen og dine børns skyld.

Ønsker du at gøre brug af uoriginale dele er der også mange gode argumenter for, hvorfor de er okay. Dels at de er af samme gode kvalitet, hvis du ved, hvad du skal se efter, og dels at du kan spare en masse penge. Har du en ældre bil, er der ikke længere fabriksgaranti på den, hvorfor det ikke er noget, du skal tage hensyn til. Tænker du rent økonomisk, kan der være mange kroner og ører at spare ved at vælge uoriginale dele. Men tænk dig godt om, således at du ikke erhverver nogle, der er alt for billige.

Du kan med fordel tjekke det pågældende mærke ud for reviews, før du trykker bestil. Er der nogen i dit netværk, der har erfaring med det - og kan du måske rådføre dig med din lokale mekaniker om det, er du godt på vej. Langt de fleste autoværksteder har eller kan skaffe dele hjem til dig, men igen handler det om, hvad du har det bedst med.

Når det kommer til biler og generel trafiksikkerhed, bør du prioritere kvalitet og sikkerhed frem for alt. Kører du rundt med nogle usikre dele, der ikke holder ret længe, ender det med at blive dyrere i længden og potentielt livsfarligt. Derfor bør du vælge originale reservedele, der naturligvis passer til netop din bil.

Anbefalet til dig