Tusindvis af danske bilister glemmer reglen: Har allerede kostet 15 millioner i bøde

01/04/2024

Nicolai O. Haugsted

Foto: Shutterstock
På blot et halvt år er flere millioner kroner røget i statskassen grundet glemsomme bilister.

Mest læste i dag

Siden en ny regel trådte i kraft den 1. oktober, har kørsel i Danmarks miljøzoner uden det obligatoriske partikelfilter vist sig at være en kostbar affære for mange dieselbilister.

En overraskende sum på 15 millioner kroner er strømmet ind i statskassen som et direkte resultat af 10.000 bilisters uvidende overtrædelser i byer som Aarhus, Aalborg, Odense, København og på Frederiksberg.

Det skriver B.T.

Disse bøder stammer fra en regel, der har til formål at reducere partikelforurening i de store byer, men som også har fanget mange bilister på det forkerte hjul.

Lene Rasmussen, skadedirektør i forsikringsselskabet Gjensidige, som har offentliggjort tallene i samarbejde med Miljøstyrelsen, påpeger en vigtig nuance i debatten om de mange bøder:

"Det er kun et halvt år siden, at de nye regler trådte i kraft, og det er mit indtryk, at mange ejere af dieselbiler enten ikke har været opmærksomme på reglerne, eller at de måske har troet, at de ikke var omfattet af dem. Og derfor tror jeg, at antallet af bøder vil falde den kommende tid," siger hun.

Med en bøde på 1.500 kroner for hver overtrædelse har dette uvidenhedsaspekt vist sig at være en dyr lærestreg for mange.

Formålet med reglen er klart og velmenende - at mindske partikelforureningen i Danmarks større byer, hvilket er et skridt på vejen mod et sundere bymiljø og en renere atmosfære.

Med en forventning om, at antallet af bøder vil falde i takt med stigende opmærksomhed, tegner fremtiden for Danmarks miljøzoner til at blive både renere og mindre konfliktfyldt.

Anbefalet til dig