Vintrene i Danmark er blevet mærkbart varmere gennem de seneste årtier, og det påvirker ikke kun vejret, men også fuglelivet.
Ifølge en ny rapport fra natur- og miljøovervågningsprogrammet NOVANA vælger flere trækfuglearter nu at blive i Danmark over vinteren fremfor at flyve sydpå.
Pibeænder ændrer adfærd
En af de arter, der tydeligt har ændret adfærd, er pibeanden. I 2020 blev der registreret 105.159 pibeænder i Danmark midt på vinteren, mens tallet i 2023 var steget til hele 169.481.
Ifølge Rasmus Due Nielsen, specialkonsulent ved Aarhus Universitet, skyldes udviklingen, at vintrene er blevet mildere.
Rapporten peger også på, at flere andre arter som gæs og svømmeænder viser en lignende tendens. Fuglene bliver, så længe kulden ikke tvinger dem videre mod syd.
Mens pibeænderne og andre arter bliver i Danmark, vælger nogle fuglearter som svaner og gæs i stigende grad at overvintre i Sverige, hvor vinteren også er blevet mildere.
Dette gælder eksempelvis tajgasædgåsen, der tidligere var en fast vintergæst i Danmark, men nu oftere bliver længere nordpå.
Fuglene som indikator
For Hans Pinstrup, der ofte tæller fugle ved Bjerre Engsø syd for Horsens, er fuglenes adfærd en klar indikator på ændringer i naturen.
"Fuglene viser noget om biodiversiteten, og man kan bruge dem som en målestok for, om naturen har det godt eller skidt," siger han.
Rapportens konklusioner understreger, hvordan klimaændringer allerede har en konkret effekt på både dyreliv og biodiversitet, og hvorfor det er vigtigt at følge udviklingen nøje.