Dette må du aldrig gøre hvis din hund bliver stukket af en bi

Af: Mie M.B

|

24/04/2025

Dyr
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Der er flere ting du skal reagere på, hvis din hund bliver stukket

Lige nu læser andre også

Foråret får blomster og bier til så småt at titte frem, og hvor vi mennesker naturligt holder os på afstand af de små insekter, er hunde ofte langt mere nysgerrige.

Det kan føre til et uheldigt møde med en bi og i værste fald et stik. Heldigvis er det sjældent farligt, hvis bare man reagerer hurtigt og korrekt. Det oplyser Daily Record.

Hurtig reaktion er afgørende

Et bistik hos hunde opstår typisk på snuden, i poterne eller omkring munden. Hvis du opdager brodden, skal den fjernes med det samme. Brug ikke pincet, da det kan presse mere gift ud.

I stedet bør du bruge et fladt objekt som et kreditkort til forsigtigt at skrabe brodden væk. Herefter bør du vaske området med mild sæbe og lunkent vand og lægge en kold kompres for at dæmpe smerte og hævelse.

Når det kræver mere end hjemmepleje

Ifølge hundetræner Annie-Mae Levy sker de fleste allergiske reaktioner inden for 20 minutter. Hold derfor øje med symptomer som hævelse i hovedet, vejrtrækningsbesvær, opkast, diarré, svimmelhed eller kollaps. Skulle nogle af disse opstå, er akut dyrlægehjælp nødvendig. Vær også opmærksom på, at nogle reaktioner kan opstå senere på dagen.

Undgå selvmedicinering

Det kan være fristende at give hunden en antihistamin som Benadryl, men det frarådes uden dyrlægens anvisning. Menneskemedicin kan være farligt for dyr – og potentielt mere skadeligt end selve bistikket. Kontakt altid en fagperson, før du behandler medicinsk.

Forebyggelse: bedre end behandling

Undgå at lade din hund snuse for tæt på blomster og bier. Træn kommandoen “lad være” og overvej mundkurv, hvis din hund har tendens til at jagte insekter. Har hunden tidligere reageret voldsomt, bør du tale med dyrlægen om forebyggende tiltag, fx en adrenalinpen.

Genkend symptomerne

Typiske tegn på bistik inkluderer klynken, uro, hævelse, kløende eller ujævn hud samt overdreven slikken eller savlen.

Selvom et bistik sjældent er farligt, kræver det opmærksomhed. Med hurtig indsats og rette pleje kan du sikre, at din hund kommer hurtigt og sikkert på benene igen.

Anbefalet til dig