Når vinteren sætter ind, står nogle dyr over for udfordringer med at finde føde. Sne og kulde gør naturlige ressourcer knappe, hvilket tvinger dyr som elge og hjortevildt til at søge alternative kilder. Nogle gange bringer det dem tættere på veje, hvor de risikerer farlige møder med trafik.
I vintermånederne opfordrer canadiske parkmyndigheder bilister til ikke at lade elgene slikke deres biler. Dette usædvanlige råd kommer som følge af brugen af vejsalt for at bekæmpe isglatte veje, en praksis der tiltrækker elge til vejene, da de søger at opfylde deres behov for mineraler.
Vejens salt indeholder mineraler, som er uundværligt for elge og andre dyr som en del af deres kost, hvilket tiltrækker disse majestætiske dyr tættere på trafikområderne. Inger Maren Rivrud, forsker ved Norsk Institut for Naturforskning, forklarer, "Disse mineraler er ofte sværere for dyrene at finde fra naturlige kilder om vinteren, men så meget desto lettere tilgængelige gennem vejsalt."
Parkmyndighederne advarer nu bilister om ikke at stoppe for at betragte elgene, da det kan øge risikoen for ulykker. Tracy McKay fra Parks Authority of Canada udtaler, "Det lyder rigtig sjovt... Det er okay at grine af det, så længe folk kører forsigtigt og gør, hvad der er bedst for dyrelivet."
Hun understreger vigtigheden af, at elgene ikke vænner sig til at slikke salt fra biler, og opfordrer derfor bilister til ikke at stoppe, selvom det kan være fristende at nyde synet af disse vilde dyr. Informationsskilte blev sågar opsat i Jasper National Park i 2020 for at minde folk om at behandle elgene med respekt og undgå unødig kontakt.
Ifølge Rivrud er elge i starten sky over for mennesker, og selvom de normalt flytter sig væk ved menneskelig tilstedeværelse, udviser de en overraskende ligegyldighed over for biler. Hun anbefaler, "Hvis du rent faktisk støder på en elg, der slikker din bil, skal du vinke, give dig til kende og måske tale lidt højt fra et sikkert sted."
For at minimere risikoen for møder med elge og andre vilde dyr på vejen anbefaler Jan Harry Svendsen fra NAF at følge skilte og sænke hastigheden i områder, hvor der er fare for vildt. "Sænker man farten med bare ti kilometer i timen, halverer man risikoen for en ulykke," påpeger han og råder bilister til at flytte blikket og holde sig opmærksomme ved at køre langs vejsiderne.