Værd at vide inden du køber en opvaskemaskine

15/04/2020

Rikki Tholstrup Jørgensen

Sørg for at sætte dig ind i tingene inden du køber en opvaskemaskine.
Når man har haft huset fyldt af gæster, og man står alene med opvasken, så er en opvaskemaskine lykken. Det er bare langt mere enkelt at fylde opvaskemaskinen end at vaske op i hånden. Derfor har langt de fleste husholdninger også valgt at investere i en opvaskemaskine.

Mest læste i dag

Desværre er der stadig en masse, der køber opvaskemaskiner uden at sætte sig ind i, hvilke funktionaliteter, man skal kigge efter, og hvad der adskiller en god opvaskemaskine fra en dårlig opvaskemaskine. Gode råd er heldigvis ikke dyre i dag, for her på Hvidevaretest.dk giver vi vores ekspertise ud til alle interesserede uden, at det koster dig en krone.

Når du skal købe en opvaskemaskine, så er der helt grundlæggende ting, som du skal kigge efter: Energiforbrug, størrelse, programmer, maskintype og flere andre ting. Typen af opvaskemaskine er helt central for valget af maskinen, så derfor er det vigtigt, at du kan kende forskel på de forskellige typer.

KØB EN OPVASKEMASKINE HER

Typer af opvaskemaskiner

Den traditionelle opvaskemaskine skal monteres, så den er indbygget eller integreret i køkkenelementerne. Typisk er en opvaskemaskine til indbygning beregnet til at stå under køkkenbordpladen, så der medfølger ikke top- og sideplader.

Skal du have en opvaskemaskine, der falder helt i et med dit valgte køkken, så leder du efter en integreret opvaskemaskine. Den vil hverken blive leveret med front, top- og sideplader, da en integreret opvaskemaskine skal have en køkkenlåge monteret på fronten. Det får opvaskemaskinen til at falde i et med køkkenet og giver som regel den allerflotteste finish.

Har du ikke et køkken, der kan tilbyde integrerede opvaskemaskintyper, så leder du efter en fritstående opvaskemaskine. Her følger både front, top- og sideplader med, så du kan placere opvaskemaskinen frit i køkkenet. Den behøver derfor heller ikke at stå under et bord.

Nogen køkkener er så små, at de har brug en opvaskemaskine, der er lidt mindre end de traditionelle maskiner. Her kommer de smalle opvaskemaskiner til sin ret. De smalle opvaskemaskiner er, som navnet antyder, smallere end almindelige opvaskemaskiner. Den almindelige opvaskemaskine har en standardbredde på ca. 60 cm, mens smalle opvaskemaskiner har en bredde på ca. 45 cm.

KØB EN OPVASKEMASKINE HER

Til de helt små køkkener til f.eks. små lejligheder er det muligt at anskaffe sig en bordopvaskemaskine. Det er en type af opvaskemaskine, der er beregnet til at stå på køkkenbordet. Den kan kun vaske få kuverter ad gangen, men kan være den helt rigtige løsning til de køkkener, der bare ikke har plads til andet.

Ud over typen af opvaskemaskinen, så er følgende funktionaliteter de vigtigste for valg af maskine. Prisen betyder selvfølgelig også noget, men nogen gange kan de betale sig at vælge en lidt dyrere løsning, hvis man f.eks. er en stor familie eller hvis man har særlige behov.

Størrelse og kapacitet på opvaskemaskiner

De traditionalle opvaskemaskiner har typisk plads til 12-14 kuverter. Bordopvaskemaskinen har en langt mindre kapacitet og kan kun vaske mellem 4-6 kuverter ad gangen. Derfor er hustandens størrelse vigtig for valg af maskine. En husstand med 4-5 beboere skal som minimum bruge en maskine med kapacitet til 12-14 kuverter. Husstande med færre beboere kan selvfølgelig nøjes med mindre.

Lydniveau på opvaskemaskiner

I nogen husstande er lydniveauet rigtig vigtigt. Det kan f.eks. være hvis opvaskemaskinen skal køre om natten, og hvor soveværelset eller børneværelset ligger i tæt på køkkenet. Støjniveauet på en opvaskemaskine er målt i decibel, og det er vigtigt at sætte sig ind i, hvor mange decibel man kan acceptere i sit køkken.

Indretning, programmer og funktioner

Indretningen af en opvaskemaskine kan være meget forskellig, og ofte har man vænnet sig til en bestemt indretning af f.eks. bestikskuffen eller særlige funktioner. Det er vigtigt, at man tænker over, hvilken type service, man oftest benytter sig af. Ting som skåle, gryder, potter og pander kan i nogen maskiner være et problem- Hvis du allerede ved, at din opvaskemaskine skal kunne vaske disse ting, så skal du selvfølgelig vælge en maskine, der kan håndtere det. De dyre modeller er ofte fleksible i indretningen, mens de billige maskiner binder dig til en bestemt indretning.

KØB EN OPVASKEMASKINE HER

Alle opvaskemaskiner har forskellige vaskeprogrammer og funktioner. Nogen maskiner har kvikprogrammer eller hurtigvaske, hvor man kan tage opvasken på under en time. De fleste maskiner kan også håndtere halvfyldte vaske, hvor vandmængden indstilles til mængden af service i maskine.

Zeolith-tørring

Zeolit er et naturligt mineral, der har en helt særlig egenskab. Zeolitten ligger skjult i bundkarret på opvaskemaskiner, og giver en dobbeltvirkende effekt under opvasken. Zeolitten har en særlig overflade og en krystallignende struktur, der absorberer fugt og omdanner den til varmeenergi. Zeolith-tørringens unikke egenskab aftager aldrig og holder hele maskinens levetid.

Energiforbruget på en opvaskemaskine

Det er selvfølgelig også vigtigt, at husstanden er opmærksom på opvaskemaskinens energiklasse og energiforbrug. Energiklassen angiver, hvor stort et energiforbrug, opvaskemaskinen har, mens energiklassen har indregnet det vandforbrug, som opvaskemaskinen brugere. De mest energivenlige opvaskemaskiner vil være mærket med bogstavet A efterfulgt af op til tre +’er.

Det er samme mærkemetode, der vurderer opvaskemaskiners vaskeevne og tørreevne.

Dette er en affiliateartikel, Nyheder24 modtager en lille sum penge, hvis du følger et af ovenstående links og køber et produkt.

Mest læste

Anbefalet til dig