Dankort-misbrug falder markant

10/8/20 12:46

Pelle Lindegaard Bügel

Foto: Shutterstock
Misbruget på Dankort i første halvår 2020 er halveret i forhold til samme periode sidste år. Nedlukningen som følge af COVID-19 har reduceret misbruget af fysiske kort til det halve. Den samme tendens finder også sted på internethandlen, oplyser Nets i en pressemeddelelse.

Det første halvår af 2020 bød på en stor nedgang i kriminelles udbytte fra tyveri af fysiske Dankort. Flere faktorer spiller ind i det store fald, men især COVID-19 og de efterfølgende restriktioner i samfundet har medvirket til det store fald.

”Nattelivet har traditionelt været en populær jagtmark for korttyvene - ikke mindst de barer og natklubber, der har været lukket ned. Folk står normalt tæt, og som natten skrider frem bliver folk mere uopmærksomme. Det er perfekte betingelser for en korttyv, som dog ikke har været til stede dette forår,” siger Jeppe Juul-Andersen, direktør i Nets med ansvar for Dankort.

I perioden fra januar til og med juni i år slap korttyvene afsted med 3,6 mio. kr. mod 8 mio. kr. i første halvdel af 2019. Det er et fald på 54 procent.

”Vi har de senere år set et gradvist fald i misbruget som følge af de forebyggende tiltag, der er gjort. Især introduktionen af de kontaktløse kort har gjort det sværere for tyvene at aflure PIN-koden og dermed hæve penge på kortet efterfølgende. Samtidig har politiet ydet en stor indsats i nattelivet og omkring hævekortautomater, hvilket har givet resultater,” siger Jeppe Juul-Andersen.

 

Tendensen går igen på nettet

Sammenlignet med samme periode sidste år faldt misbruget med Dankort på internettet også markant. Her var misbruget på knap 5,3 millioner kroner. mod næsten 9,8 millioner kroner i første halvår 2019.

”Danskerne har handlet mere på nettet under corona-pandemien, og trods et stigende forbrug oplever vi et markant fald i misbruget målt i kroner og øre sammenlignet med samme periode i 2019. Da nethandlen er stigende, så falder misbrugsandelen således yderligere, og spørgsmålet er, om vi efterhånden kan nå længere ned,” siger Jeppe Juul-Andersen.

Sms-kode har virket

Nets introducerede i 2017 en løsning til webbutikker kaldet Dankort Secured by Nets. Som noget nyt skulle køberen af et produkt til over 450 kroner også bekræfte købet med en sms-kode.

”Det har gjort en kæmpe forskel. Tidligere kunne de kriminelle, der havde oplysningerne fra betalingskortet, gennemføre et dyrt køb på nettet, men pludselig kunne de kun lykkes med manøvren, hvis de også var i besiddelse af køberens telefon og kan validere den engangskode, man nu modtager ved køb over 450 kroner,” siger Jeppe Juul-Andersen.

Status over misbrug med Dankort

Misbrug ved tabt eller stjålet Dankort (1.000 DKK)

1. halvår 2019:   8.004 kroner

1. halvår 2020:   3.640 kroner

 

Misbrug ved brug af Dankort på nettet (1.000 DKK)

1. halvår 2019:   9.785 kroner

1. halvår 2020:   5.265 kroner