Er din kunde ved at gå konkurs?

01/09/2018

Kasper

Hvis du er selvstændig erhvervsdrivende, så har du helt sikkert oplevet følelsen af uro i maven efter at have sendt en faktura til en helt ny kunde. For får du nogensinde de penge, som du har ret til?

Mest læste i dag

Cirka hver 31. danske virksomhed var i begyndelsen af 2018 under konkurs, tvangsopløsning eller noget andet, som pressede virksomhederne på en sådan måde, at de havde svært ved at betale deres regninger til tiden.

Den højeste andel virksomheder med økonomiske problemer findes i Albertslund. Her var 7,8 procent af virksomhederne i økonomiske problemer. På de efterfølgende pladser kommer virksomhederne i Glostrup, København, Hvidovre og Herlev. Top 10 er i det hele taget præget af virksomheder fra hovedstadsområdet.

Men uanset hvor du bor, skal du som selvstændig være vågen, når en ny kunde henvender sig til dig. Men hvordan manøvrerer man udenom kunder, hvor kontoen er tom?

Se nøgletal for din kunde

Nøgletal for en virksomhed kan lyde som noget, der kræver en halv eller hel revisoruddannelse for at forstå. Men det gør det faktisk ikke. På hjemmesiden Visma Rating finder du en gratis database over alle cvr-numre i Danmark.

Her kan du slå ethvert dansk cvr-nummer op og se, hvordan virksomhedens økonomi ser ud. Lad os sige, at virksomheden HeltNyKunde ApS, som du ikke tidligere har arbejdet sammen med, har henvendt sig til dig med en opgave.

Du går nu ind på Visma Rating og slår HeltNyKunde ApS op. På Visma Rating er alle væsentlige data fra offentlige registre samlet, og du kan derfor se de væsentlige nøgletal for HeltNyKunde ApS. Fx omsætning, årets resultat, soliditetsgrad, afkastningsgrad og likviditetsgrad. Det er alt sammen væsentlig viden for dig, når du skal vælge, om du vil give HeltNyKunde ApS kredit, eller om du skal vælge at kræve forudbetaling for den opgave, som HeltNyKunde ApS vil have dig til at løse.

Derudover kan du se en række positive, neutrale og negative informationer om den virksomhed, du har slået op. Alt sammen er viden, som er med til at give dig et fuldt billede af virksomheden, som har henvendt sig til dig med en opgave.

Du kan blandt meget andet se følgende:

 • Hvordan antallet af konkurser er i virksomhedens branche.
 • Hvordan antallet af konkurser er i virksomhedens kommune.
 • Om virksomheden har positiv egenkapital.
 • Om virksomheden har haft overskud i sin levetid.

Brug derfor Visma Rating, før du handler med en ny kunde. Et hurtigt opslag her giver dig vigtig (gratis) information, som kan gøre, at du ikke sender varer eller udfører en ydelse for en virksomhed, som ikke kan betale regningen.

Tidlig advarsel ved konkurs

Brugere af Dinero, som er et gratis regnskabsprogram til iværksættere og selvstændige, har en yderligere fordel i kampen mod dårlige betalere.

Når man som Dinero-bruger opretter en faktura, bliver man nemlig advaret, hvis modtageren af fakturaen er under konkurs, tvangsopløsning eller på anden er ved at knække økonomisk.

Formålet er naturligvis at forhindre, at iværksættere bruger en masse tid på en opgave eller sender en masse varer afsted, men aldrig ser en eneste krone. For når man ikke får kroner i kassen, så tvinges man til sidst til at lukke sin virksomhed.

Det betyder ikke, at man ikke kan sælge til virksomheder, der er i økonomiske problemer. Men man bør bede om det fulde beløb på forhånd, så man ikke bliver snydt for sine velfortjente penge.

Disse 10 kommuner har største andel virksomheder i økonomiske problemer:

 1. Albertslund 7,8 %
 2. Glostrup 5,9 %
 3. København 5,4 %
 4. Hvidovre 5,3 %
 5. Herlev 5,3 %
 6. Brøndby 5,1 %
 7. Høje-Taastrup 5,1 %
 8. Ishøj 4,9 %
 9. Ballerup 4,7 %
 10. Rødovre 4,7 %

Anbefalet til dig