Nyheder24.dk
Forside forbrug Dårligt nyt for alle champagne elskere: Disse druesorter på randen...

Dårligt nyt for alle champagne elskere: Disse druesorter på randen af udryddelse

Dårligt nyt for alle champagne elskere: Disse druesorter på randen af udryddelse
Foto: Shutterstock

Det varme vejr udgør en stigende trussel for produktionen af druer til den populære bobledrik

Lige nu læser andre

Med det nye år lige om hjørnet kan det friste at købe en flaske champagne for at fejre nytåret. Det er om at nyde det så længe det varer, for den populære bobledrik står måske overfor en eksistentiel krise. Klimakrisen truer verdens champagneproduktion og data fra Silicon Valley-startup’en ClimateAi indikerer, at de tre druesorter, der udgør grundlaget for næsten al champagne, står på randen af udryddelse.

Chardonnay, pinot noir og pinot meunier risikerer at forsvinde inden 2050 på grund af den menneskeskabte klimakrise, som ændrer vejrmønstre i nogle af verdens mest kendte vinproducerende områder, inklusive Champagne i det nordlige Frankrig. Det skriver CNN.

En rapport fra 2020 advarede om, at antallet af vinproducerende regioner vil reduceres drastisk, hvis de globale temperaturer stiger med 2 grader Celsius over førindustrielle niveauer. ClimateAi’s data tyder på, at op til 85% af disse områder vil miste deres levedygtighed ved 4 graders opvarmning.

“Champagne kræver varme, solrige dage for en robust smag og kølige nætter for at opnå den surhed, der giver den karakteristiske, forfriskende smag, som vi elsker,” forklarer Will Kletter, vicepræsident for drift og strategi hos ClimateAi. “Men som klimaet opvarmes, kan disse varme dage blive for intense, og de kølige nætter kan forsvinde.”

2023 har været et dystert år for global vindyrkning, der når det laveste niveau i 60 år. Klimaændringer forværrer de ekstreme vejrforhold, og Italien har mistet sin position som verdens førende vinproducent på grund af ugunstige vejrforhold, herunder uforudsigelig regn, meldug, oversvømmelser, hagl og tørke ifølge International Organization of Vine and Wine (OIV).

I Frankrigs Champagne-region har vinavlere allerede mærket konsekvenserne med den mindste høst siden 1957 i 2021, hvilket resulterede i et tab på omkring 2 milliarder dollars i salg.

Vin industrien står over for en kompleks udfordring, hvor traditionelle vinavlere må overveje at skifte regioner og tilpasse sig nye produktionsmetoder. For at bevare den autentiske “champagne” skal regioner som Bordeaux og Champagne i Frankrig overholde territoriale love, hvilket begrænser deres muligheder for at tilpasse sig klimaændringer. ClimateAi opfordrer store vinproducenter til at udforske nye områder og muligheder for at udvikle unikke smagsvarianter.

Læs også

Ads by MGDK