Alle kender vidst det store chok man får, når man ligger roligt i sin skønhedssøvn og alarmen pludselig kimer på fuld skrald fra telefon på natbordet. Den daglige rutine med at vågne op til en mobilalarm kan synes uundværlig for mange, og metoden er da også yderst effektiv til at komme op til tiden. Men der er måske konsekvenser ved alarmen, som man ikke har overvejet.
En ny undersøgelse fra School of Nursing ved University of Virginia i USA peger på mulige helbredsrisici ved denne praksis. Undersøgelsen, offentliggjort den 19. december 2023, antyder, at den bratte opvågnen kan have alvorlige konsekvenser for vores helbred, herunder risiko for slagtilfælde og hjerteanfald.
Det skriver ouest-france
Yeonsu Kim, en ph.d.-sygeplejestuderende og hovedforfatteren af undersøgelsen, har undersøgt sammenhængen mellem at blive pludseligt vækket af en alarm og en stigning i blodtrykket. "Problemet stammer ikke fra alarmen, men fra brutaliteten i den opvågning, som den forårsager," rapporterer PositivR-webstedet. Denne pludselige overgang fra søvn til vågenhed kan ifølge Kim udløse en stressrespons i kroppen, hvilket øger risikoen for kardiovaskulære hændelser.
For at komme til denne konklusion blev 32 frivillige overvåget i løbet af to nætter. Den første nat blev de bedt om at vågne naturligt, mens de den anden nat blev vækket af en alarm efter kun fem timers søvn. Resultaterne viste, at de, der blev vækket af alarmen, havde en morgenblodtryksstigning på 74 % sammenlignet med dem, der vågnede naturligt. I nogle tilfælde kan et forhøjet morgenblodtryk aktivere nervesystemet, hvilket forårsager symptomer som træthed, åndenød, angst, nakkestivhed og i akutte tilfælde næseblod og hovedpine.
Doktor Sylvie Royant-Parola, en psykiater og søvnspecialist, påpeger dog, at resultaterne af denne forskning "virker overdrevne." Hun mener, at en yderligere undersøgelse med et større udvalg af mennesker er nødvendig for at bekræfte eller afkræfte disse konklusioner.
Dette rejser spørgsmålet om, hvorvidt det er tid til at genoverveje vores morgenrutiner og finde alternativer til den almindelige mobilalarm for at beskytte vores helbred.