Forsvinder mere og mere: Elsket slik kan snart være fortid i bland-selv

Af: Mie M.B

|

28/04/2025

forbrug
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Har du også bemærket at denne type slik er et sjældnere syn?

Lige nu læser andre også

Mange har sikkert bemærket det: Der er færre chokoladevarianter i bland selv-slikket, når weekenden nærmer sig. Og det er ikke tilfældigt.

Ifølge Søren Vasegaard Gjørtz, ejer af Falkevejs Nærbutik i Viborg, hvor 144 forskellige slags slik pryder hylderne, er antallet af chokoladevarianter faldet markant de seneste år. Det fortæller TV Midtvest. I dag tæller chokoladen kun omkring ti varianter ud af det samlede udvalg. Men selvom udvalget er skrumpet, insisterer Gjørtz på, at chokolade stadig er helt essentielt.

En nødvendighed, ikke en pengemaskine

Chokoladeafdelingen i slikbuffeten er ikke nogen guldrandet forretning, forklarer Gjørtz, der har drevet kiosken i 28 år. Alligevel ser han det som et nødvendigt tilbud: Kunderne forventer at finde chokolade blandt lakrids, vingummi og skumfiduser – og hvis det mangler, kan det koste på salget.

Chokoladen fungerer nemlig som en slags lokkemiddel. Når kunderne først er trukket ind i butikken for at blande slik, ender de ofte med at købe flere varer. Derfor svarer fraværet af chokolade til at droppe kammerjunkerne i koldskålen: Det kan ganske enkelt ikke undværes, uanset hvad priserne måtte være.

Chokoladepriser skyder i vejret

Men hvorfor så det skrumpende udvalg? Ifølge Gjørtz skyldes det de eksploderende priser på chokolade. Selvom der har været meldinger om faldende kakaopriser globalt, oplever mindre forretninger som hans ikke nogen lettelse. Forklaringen er, at leverandørerne fastlåser priser lang tid i forvejen – ofte op til et halvt år – hvilket gør det svært at reagere hurtigt på markedets bevægelser.

Derfor bliver det en balancegang: På den ene side kæmper kioskejere for at holde chokoladehylderne fyldte. På den anden side er presset på bundlinjen stort.

En kamp for hyggen

Trods udfordringerne nægter Søren Vasegaard Gjørtz at give op. Chokolade er og bliver en fast bestanddel af danskernes fredagsrutiner, mener han. Og selv om det ikke gør ham rig, ser han det som en investering i kundernes tilfredshed – og i den særlige hygge, som kun en velassorteret bland selv-slikafdeling kan levere.

Anbefalet til dig