Coop Danmarks beslutning om at forvandle deres gamle butik på Langenæs fra Fakta til Coop 365 ved at dække facaden med antracitgrå plader har udløst en konflikt med kommunen. Bag de nye plader gemmer sig nemlig en arkitektur, som kommunen nu vurderer er bevaringsværdig. Bygningen, der oprindeligt blev tegnet til Aarhus Brugsforening i 1960 af arkitekterne Johan Richter og Arne Gravers, er kendt for sin unikke facade af betonfirkanter med indsatte mosaiksten i forskellige farver. Det fortæller Århus Stiftstidende.
Denne arkitektoniske perle har været en ikonisk del af Langenæs' bybillede og har gennem årene huset forskellige butikker under Andelsforeningen FDB, som senere blev til Coop. Trods den historiske værdi og lokalbefolkningens kærlighed til bygningens oprindelige udtryk, blev facaden dækket med plader i forbindelse med butikkens omdannelse i efteråret 2022.
Reaktionen fra Teknik og Miljø i kommunen kom, efter Coop havde fuldført omdannelsen. Kommunen foreslog, at facaden skulle indarbejdes i et nyt kommuneplantillæg som bevaringsværdig, et forslag som Coop har reageret kraftigt imod. Gennem et seks siders langt indlæg fra advokatfirmaet Kromann Reumert udtrykker Coop sin utilfredshed med kommunens forslag og begrundelse.
Ifølge Coop har facaden, inden dens dækning, været præget af manglende vedligeholdelse, hvor flere af de karakteristiske mosaiksten var faldet ud. Dette forklarer måske delvist, hvorfor Coop valgte at renovere bygningens ydre som led i butikkens transformation.
Selvom kommunen opfordrede Coop til at bevare den oprindelige facade, manglede de juridisk hjemmel til at forhindre påsætningen af de antracitgrå plader.