Rema 1000, Netto, Bilka m.fl. må forberede sig på særlig én stor ændring hos kunder på Wegovy

Af: Mie M.B

|

18/02/2025

forbrug
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der kommer sandsynligvis helt andre spilleregler for alle danske supermarkeder i fremtiden

Lige nu læser andre også

For Tina Johanne Bugge er en tur i supermarkedet ikke længere præget af fristelser. Tidligere var det svært at passere tilbudsvarerne uden at lade noget ryge i vognen, men i dag styrer hun let forbi.

"Jeg er bare ikke sulten længere," fortæller hun til TV2.

Som næsten 100.000 andre danskere er hun begyndt på vægttabsmedicinen Wegovy. Det lille ugentlige stik har ikke kun påvirket hendes appetit, men også hendes privatøkonomi.

"Vi spiser så meget mindre, at vi sparer mellem 1000 og 2000 kroner på dagligvareindkøb om måneden," siger hun.

Fødevarer bliver en udfordret branche

Tina Johanne Bugge er langt fra den eneste, der køber mindre mad. En undersøgelse fra den amerikanske finanskoncern J.P. Morgan viser, at amerikanere på vægttabsmedicin i gennemsnit køber otte procent mindre mad. Ifølge et Novo Nordisk-finansieret studie reducerer patienter på Wegovy deres kalorieindtag med næsten 25 procent.

Det er en tendens, som supermarkeder og fødevareindustrien må forholde sig til, mener Dorte Wimmer, direktør i Retail Institute Scandinavia.

"Det kommer til at blive en kæmpe gamechanger, hvis vi ser på det store perspektiv," siger hun og påpeger, at dagligvarebranchen i forvejen er presset, hvor selv små ændringer i forbrug kan få stor betydning.

Den udvikling har allerede ramt store udenlandske virksomheder. Amerikanske Walmart har bemærket et fald i madforbruget blandt kunder, der er på fedmemedicin. Nestlé har lanceret en ny produktserie i USA, der er rettet mod denne gruppe, med madvarer beriget med vitaminer og mineraler.

Flere danskere vil tage slankemedicin

Dorte Wimmer mener, at vi kun har set toppen af isbjerget. En spørgeskemaundersøgelse fra hendes firma viser, at næsten 10 procent af danskerne ønsker at starte på vægttabsmedicin.

Fremtidsforsker Louise Byg Kongsholm understreger, at dagligvarebranchen er nødt til at tage denne udvikling alvorligt.

"For at være helt ærlig tror jeg ikke, at alvoren er gået op for dem endnu," siger hun og opfordrer supermarkederne til at analysere, hvilke varer denne forbrugergruppe efterspørger.

Et paradigmeskifte i sundhed og forbrug

Tina Johanne Bugge spiser nu kun 600-800 kalorier om dagen og supplerer med vitaminpiller. Hun erkender, at hendes lave kalorieindtag ikke er optimalt, men medicinen har ændret hendes livsstil markant.

"Jeg kan godt forestille mig at få en helt lav dosis resten af mit liv," siger hun.

Lægefaglige eksperter forventer, at vægttabsmedicinen vil blive både billigere og mere avanceret i fremtiden. Det vil føre til endnu flere brugere og dermed et forandret madforbrug.

For supermarkederne betyder det, at de står over for en ny virkelighed, hvor forbrugerne ganske enkelt spiser mindre.

Anbefalet til dig