De fleste laver fejlen og smider dem ud: Plant dem under din lavendel, og hele haven vil springe smukt ud

01/04/2024

Nicolai O. Haugsted

Foto: Ground Picture/Shutterstock
I stedet for at smide dem i skraldespanden, bør du tage en tur ud i haven.

Mest læste i dag

Den duftende lavendel, kendt for sine afslappende egenskaber og smukke lilla blomster, har fundet vej fra de franske marker til de danske hjem og haver.

Ud over at være en visuel nydelse, tilbyder lavendel en række fordele, der strækker sig fra have til hjemmeapotek.

Denne plante er ikke kun en mester i at afvise uønskede insekter som myg og flåter, men dens olie er også en kilde til ro og velvære i hverdagen.

For de grønne fingre blandt os, at dyrke lavendel derhjemme åbner op for en verden af muligheder. En dyb og stor potte med drænlag er essentielt for at undgå rådne rødder, da lavendel trives bedst i frugtbar og let basisk jord.

Men den sande hemmelighed til en frodig lavendelplante ligger i noget så simpelt som æggeskaller, som mange af os allerede har i vores køkken.

Disse naturlige calciumkilder er perfekte til at næringsberige jorden og fremme sund vækst og blomstring, skriver lifehack-hjemmesiden Genialne.pl.

Men lavendelens anvendelser stopper ikke ved havekanten. Når først planten er gødet og vokser, åbner der sig en verden af anvendelsesmuligheder, der spænder fra gastronomi til personlig pleje.

Lavendelolie, ekstraheret fra plantens blomster, er højt skattet i aromaterapi for dens evne til at lindre stress og fremme god søvn.

Desuden finder olien sin vej til køkkenet som en unik ingrediens i madlavning, samt i kosmetik og urtemedicin, hvor den bidrager med sine helende egenskaber.

Anbefalet til dig