Haveekspert deler tips: Sådan vinterbeskærer du din hortensia for masser af blomster til sommer

Af: Mie M.B

|

16/01/2024

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
De visne stængler kan med fordel beskæres for flere blomster

Mest læste i dag

Den robuste hortensia, en udfordring for mange og en selvfølge i haven for andre, besidder en fantastisk tilpasningsmekanisme, der gør dem i stand til at modstå flere minusgrader. En klar fordel for os her i skandinavien, der om sommeren kan nyde de flotte blade og kæmpe skærmblomster. Men når busken går i dvale om vinteren, mister hortensia-buskene størstedelen af deres blomster og efterlader kun et skelet af træagtige rødder synlige. Dog bør denne tilsyneladende skrøbelighed ikke narre havefolk til at tro, at de ikke kræver en hjælpende hånd. Det skriver Daily Express US.

Haveeksperten Ben Hayman, tilknyttet Hoseink, delte for nylig en række tips på TikTok om, hvordan man sikrer, at hortensia-buskene trives optimalt under barske vinterforhold. Fokus lå beskæringsprocessen af hortensia paniculata, en af de mest populære varianter af hortensiaer. Ben forklarer i sin video:

"Jeg vil vise dig, hvordan du beskærer og får masser af blomster på dine paniculata-hortensiaer, eller som du måske kender dem, hortensia paniculata. Det er dem med de store kegleformede blomster, der ser lige så fantastiske ud i haven som i mange blomsterarrangementer. Vi beskærer disse om vinteren til tidlig forår - og de er virkelig lette at beskære, da de blomstrer på årets kommende vækst" 

Beskæringen starter med at fjerne de øverste døde dele af planten for at give mere luft og lys adgang til rødderne. Derefter skæres planten ned til omkring 30 til 40 cm over jorden for at fremme nye knopper. Ben pointerede vigtigheden af at skære over, hvor knopperne vokser, for at opnå "så mange blomsterstilke som muligt."

Ben bemærkede også, at man ikke skulle stresse over fejlbeskæring, da det er svært at forårsage varig skade på hortensia paniculata under beskæringen. Planten vil forblive sund, selv hvis den skæres under den anbefalede højde på 30 til 40 cm. Gartneren afsluttede med at berolige seerne: "Grundlæggende set kan du ikke tage fejl, da den blomstrer på nyt træ. Det er en af de nemmeste opgaver i haven, og slet ikke så skræmmende, som du troede."

Anbefalet til dig