Jordbær eksploderer i størrelse: Derfor er de ekstra store i år

Af: Mie M.B

|

20/05/2025

Have
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Jordbæravler melder om bær 10-20% større end sidste år

Lige nu læser andre også

Hvis du allerede har bidt i årets første jordbær, har du måske lagt mærke til det: De er kæmpestore. Flere steder i Storbritannien er jordbær på størrelse med kiwier og blommer blevet helt almindelige – og det er langt fra tilfældigt. Det fortæller Huffington Post.

Hos The Summer Berry Company melder driftsdirektør Bartosz Pinkosz, at bærrene i år er 10-20 procent større end normalt. Nogle af dem vokser helt ud over, hvad man normalt forbinder med et jordbær. Og årsagen peger mange på med det samme: vejret.

Et tørt og usædvanligt varmt forår har sat ekstra fart på jordbærmarkerne. Climate Central kalder foråret den hurtigst opvarmende årstid i Storbritannien, og 2025 er blevet et rekordår for både varme og manglende nedbør. Landmændene taler om “moderat tørkerisiko”, men for jordbærrene har det betydet ekstrem vækst.

Pauline Goodall, jordbæravler fra Somerset, fortæller til BBC, at solen har fået bærrene til at "modne i et vanvittigt tempo". De er ikke bare store – de er også ekstra søde. Det er netop den dybe smag, der får avlerne til at juble mere end størrelsen.

Sæsonen løber helt til november, men som Marion Raegan fra Hugh Lowe Farms siger: "Alle landmænd kunne godt bruge noget regn – det ville være dejligt".

De saftige kæmper kræver ikke sukker eller komplicerede opskrifter. Brug dem som hovedperson på sommerens dessertbord: pavlova, jordbærtærte, cheesecake eller i en klassisk Victoria sponge. Og for dem med smag for det salte: prøv dem i salat med feta og valnødder.

Eller bare som de er – med fløde.

Anbefalet til dig