Mange kender denne tvivl: Må man gerne spise grønne kartofler?

Af: Amalie L.

|

12/07/2024

Have
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Er en grøn kartoffel giftig?

Lige nu læser andre også

Sommeren er høstsæson for kartofler, og haveejere landet over glæder sig til at grave deres kartofler op. 

Men før du kaster dig ud i at nyde de nye kartofler til aftensmad, er der noget, du skal være opmærksom på. 

Det skriver Mirror.

Kartofler som er plantet i marts og april, er klar til at blive gravet op af jorden i juli og august, hvilket betyder, at der i mange køkkenhaver lige nu er spiseklare kartofler under jorden.  

Når du ser, at dine kartoffelplanter blomstrer, er høsten nemlig lige om hjørnet. Vent en til to uger efter bladene er gulnet, før du begynder at grave kartoflerne op. Dette giver kartoflerne tid til at nå deres fulde størrelse, uden de ligger der for længe. Så minimerer du risikoen for, at de rådner i jorden, før du når at grave dem op.

Men hvis du stikker spaden i jorden og finder ud af, at dine kartofler har et grønt skær, skal du være forsigtig. Ifølge eksperter kan denne farve nemlig indikere tilstedeværelsen af solanin, et giftstof, der kan gøre dig syg.

Grønne kartofler opstår, hvis de er blevet udsat for for meget lys. Dette sker, hvis kartoflerne ikke er blevet gravet dybt nok ned i jorden, eller hvis jorden er blevet skubbet rundt og på den måde har ladet solen komme til. 

Den grønne farve skyldes klorofyl, hvilket i sig selv er harmløst, men den signalerer også, at solaninniveauet er steget. Solanin kan forårsage bitter smag og være giftigt i store mængder. 

Men hvad gør du så, hvis du støder på grønne kartofler? EatingWell råder: "Kartofler, der har grønne pletter eller spirer, kan indeholde toksiner, så medmindre du kan skære de dele helt væk, er det bedst at smide dem ud."

Hvis du gerne vil undgå, at dine kartofler bliver grønne, efter du har gravet dem op, skal du opbevare dem et køligt, tørt og mørkt sted. 

Så næste gang du er i haven og høster kartofler, husk at se efter det grønne skær, så du undgår at indtage de giftige kartofler.

Anbefalet til dig