Med stiklinger af lavendel kan du sikre en flot årlig blomstring: Sådan gør du

Af: Lucas Andreas

|

24/06/2024

Have
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Med lavendelstiklinger kan man sikre sig år efter år med flot blomstring.

Mest læste i dag

Lavendel er kendt for sin vidunderlige duft og smukke farve, men som mange andre planter kan den med tiden miste noget af sin pragt.

Heldigvis er det muligt at tage stiklinger fra din lavendelplante, så du kan få friske, nye planter det følgende år.

Det skriver havemagasinet maxvandaag.

Her er en guide til, hvordan og hvornår du bedst tager stiklinger fra lavendel.

Hvornår

Det bedste tidspunkt at tage lavendelstiklinger er fra juni til september. Hvis du fjerner de døde blomster, kan du tage stiklinger i samme ombæring. Ved at gøre det på dette tidspunkt, kan du sikre, at stiklingerne får tilstrækkeligt af både lys og tid til at danne rødder inden vinteren.

Størrelse og gørelse

Når du skal tage stiklinger, skal du vælge unge kviste uden blomster fra årets vækst. Brug en skarp og ren beskæringssaks til at klippe en stilk på cirka 8 centimeter lige under et blad. Alternativt kan du lave en såkaldt hælskæring ved at trække en let lignificeret sidegren væk fra hovedstammen med et lille stykke bark.

Fjern de nederste blade og dyp stiklingen i skærepulver, hvis nødvendigt, for at fremme rodvækst.

Placeringen af stiklingerne

Placer stiklingerne langs kanten af vækstpotter med jord. Ved at placere dem mod kanten får de mere greb. Sørg for tilstrækkeligt med vand uden at gennembløde jorden, og dæk potterne med plastikposer eller sæt dem i et drivhus for at holde luftfugtigheden høj. Jorden skal holdes let fugtig, men ikke for våd, da stiklingerne ellers kan rådne.

Når de efter 4-6 uger begynder at danne rødder

Når stiklingerne begynder at danne rødder efter 4-6 uger, skal de udluftes ved at skære et hul i plastikken eller åbne drivhuset en smule. Efter yderligere to uger kan stiklingerne fortsætte med at vokse uden beskyttelse og vil have brug for mindre vand.

Når de efter et par måneder er godt rodfæstede

Efter et par måneder, når stiklingerne er godt rodfæstede, kan de plantes i hver deres potte. Brug jord til lavendel eller almindelig pottejord blandet med lidt sand og grus. Placer dem i en kold ramme udenfor om vinteren eller et lyst og køligt sted i huset.

Ved at følge trinene kan du nemt formere dine lavendelplanter og sikre, at din have fortsætter med at blomstre år efter år.

Anbefalet til dig