Hvis du har smidt ryggen ud over at grave i køkkenhaven, så er der godt nyt. En spirende grøn bevægelse vinder frem i de danske haver – og den handler om at lade jorden være i fred. Bogstaveligt talt. Det fortæller TV 2 Østjylland.
Den såkaldte no dig-metode vender op og ned på gamle vaner og forbyder både gravning og trampen i bedene. Målet? Mindre ukrudt, mindre arbejde og sundere grøntsager. Og flere haveejere springer nu med på trenden, der i al sin enkelhed går ud på at efterligne naturens egen måde at dyrke på.
En af dem er Peter Christoffersen, direktør for den nordjyske landbrugsvirksomhed Ny Vraa. Han blev nysgerrig på metoden efter en udstationering og fik anlagt en køkkenhave – men det gik hurtigt galt.
"Det viste sig, at jeg havde brugt den helt forkerte jord," fortæller han til TV 2.
Ifølge ham handler det om at skabe et levende økosystem. Det gøres ved at dække jorden med pap og derefter lægge omkring 15 cm kompost ovenpå – helst pilekompost, der naturligt opnår høje temperaturer under nedbrydningen.
Resultatet er en jord fyldt med liv, som ikke skal graves i og derfor holder på fugten og strukturen. Det betyder også færre ukrudtsproblemer og langt mindre vedligeholdelse.
"Jeg bruger nok samlet 30 minutters arbejdstid på haven om ugen," siger Peter Christoffersen.
Ud over at spare tid giver metoden grøntsager med mere næring og uden brug af spagnum eller kunstgødning. Komposten fodrer mikroorganismerne, som skaber en sund jord og grønt uden kemi.
No dig-metoden stammer oprindeligt fra Sydamerika, men har indtil for nylig været en velbevaret hemmelighed. Det ser dog ud til, at den nu får solidt rodnet i danske haver.