De fleste opfatter den som irriterende ukrudt i haven, men mælkebøtten er i virkeligheden en af naturens mest næringsrige planter. Ernæringsekspert Dr. Krutika Nanavati fra mediet Actualno slår fast, at den beskedne urt overgår både spinat og grønkål i sundhedsværdi – og foråret er det perfekte tidspunkt at få den ind i kosten.
Rig på vitaminer og mineraler
Mælkebøtten har været brugt i århundreder, og moderne forskning viser, at vores forfædre havde fat i noget. Planten er fyldt med vitaminer som A, C, E og K samt B-vitaminer og folinsyre.
Den indeholder også vigtige mineraler som calcium, kalium, magnesium og især jern. En kop friske mælkebøtteblade indeholder næsten dobbelt så meget jern som spinat, hvilket gør den til et oplagt valg – særligt for kvinder, der ofte har behov for mere jern i kosten.
Spis hele planten
Det er især de unge, friske planter, der er fulde af næring. Ud over bladene, der kan bruges i salater og varme retter, kan blomsterne anvendes til sirup eller dekoration, mens rødderne kan ristes og bruges som en koffeinfri kaffeerstatning.
Mælkebøttens sundhedseffekter
Planten har dokumenterede antivirale og antibakterielle egenskaber og kan være med til at styrke immunforsvaret. Samtidig hjælper den med at neutralisere frie radikaler via antioxidanter som beta-caroten. Ifølge Dr. Nanavati har mælkebøtten desuden en række øvrige helbredsmæssige fordele:
sænker kolesterolniveauet
regulerer blodsukkeret
dæmper inflammation
bidrager til vægttab
stabiliserer blodtryk
forbedrer fordøjelsen og appetitten
støtter leverens funktion
Bladene smager bittert, lidt som rucola. Den bitre smag kan dæmpes ved at lægge bladene i koldt, saltet vand i 10-15 minutter og derefter blanchere dem i kort tid.
Hvem bør være forsigtig?
På trods af mælkebøttens mange fordele, frarådes planten til gravide, børn og personer med maveproblemer, høj mavesyre eller galdesten.