Hvert år står mange haveejere over for en uundgåelig kamp mod dræbersnegle, der invaderer haver og ødelægger planter i sommermånederne.
Efter utallige mislykkedes forsøg på bekæmpelse virker det nærmest umuligt at slippe af med dem, og ofte dukker de bare op igen. Men hvad sker der egentlig med dræbersneglene, når sommeren går på hæld, og dagene bliver køligere?
Det har MaxVandaag givet svaret på.
Sneglene forsvinder ikke nødvendigvis, selvom de synes usynlige i efteråret.
De ændrer i stedet adfærd og bliver mere diskrete. Om dagen skjuler de sig i fugtige og mørke steder som under sten og planter for at beskytte sig selv.
Når temperaturen falder yderligere, graver sneglene sig dybt ned i jorden og går i dvale for at overleve vinterens kulde. Snegle har ikke skaller til at beskytte sig som snegle med hus og må derfor finde alternative måder at klare vinteren på.
Dræbersnegle kan faktisk overleve vinteren gennem en dvaleperiode, der typisk varer mellem to og fire måneder, afhængig af hvor koldt det bliver.
Hvis vinteren er mild, øger det deres chancer for overlevelse betydeligt. Mange af sneglene vil finde ly under terrassebrædder, i blomsterkasser eller endda tæt ved boliger, hvor de kan forblive beskyttede mod frostgrader.
Under varme og tørre perioder om sommeren kan sneglene også trække sig tilbage i jorden i en kortere dvaleperiode, kendt som sommersøvn. Det giver dem mulighed for at vente på bedre forhold, hvilket betyder, at de kan vende tilbage i stort antal, så snart forholdene igen er gunstige.
For dem, der ønsker færre snegle i haven næste år, er der måder at handle forebyggende på.
At tage tidlige skridt ved at fjerne snegleæg kan gøre en forskel. Æggene gemmer sig typisk på fugtige steder som under plantekrukker eller i skyggen under blade.
Ved at bringe æggene frem i lyset kan man lade fuglene gøre arbejdet og spise dem. Det er en naturlig måde at begrænse antallet af snegle på, uden at det kræver en større aktion i haven.