Aarhusiansk museum mediterer i Bededagsferien

01/05/2019

Christian Granhøj Skouboe

Buddhistiske munke skabte i februar en traditionel sandmandala på Moesgaard. 19. maj kommer munkene igen på besøg på museet for at fjerne mandalaen som led i et ritual. Foto: Moesgaard Museum
I forbindelse med udstillingen Forgængelighedens Museum får Moesgaard igen besøg af buddhistiske munke, som i februar skabte en mandala af sand på museet. Søndag 19. maj fjerner munkene sandmandalaen igen og udfører et buddhistisk ritual

Mest læste i dag

Ritualet starter kl. 11, hvor munkene begynder at bede ved mandalaen. Efter en times tid omkring kl. 12 fejer munkene sandet fra mandalaen sammen og går ud på museets tag, hvor de vil kaste noget af sandet ud. Efterfølgende går munkene i procession til Moesgård Strand i en form for gående meditation og besøgende er velkomne til at gå med. Ved stranden vil en symbolsk mængde af sandet fra mandalaen blive drysset ud i havet. Processionen forventes at være tilbage på museet omkring kl. 14-14.30.

Det buddhistiske ritual og afslutningen af sandmandalaen sker i forbindelse med udstillingen Forgængelighedens Museum, der har sidste åbningsdag søndag 19. maj. Udstillingen er skabt af tre antropologer, der arbejder på Moesgaard Museum og Aarhus Universitet: Ulrik Høj Johnsen, Ton Otto og Cameron David Warner.

I ritualet deltager tre buddhistiske munke fra det nepalesiske kloster, Pema Ts'al Monastic Institute: lama Khenpo Pema Wangdak, abbed Khenpo Jampa Dhakpa Gurung og lama Tashi Wangyal Bista.

Lørdag 18. maj kl. 11.00 – 12.00 er der foredrag i museets auditorium med lama Khenpo Pema Wangdak, der er en kendt tibetansk lama, som bl.a. har grundlagt klosteret Pema Ts'al Monastic Institute i Nepal. Han er nu bosat i New York og har holdt flere foredrag for FN.

Khenpo Pema Wangdak vil fortælle om buddhisternes forhold til forgængelighed, og hvorfor det kan være et værdifuldt begreb for alle uanset religion. Der er mulighed for at stille spørgsmål efter foredraget.

Cameron David Warner, lektor og forskningsprogramleder for antropologi på Aarhus Universitet, vil være ordstyrer for arrangementet, der foregår på engelsk.

Udstillingen og munkenes besøg er støttet af Den Frie Forskningsfond og er et samarbejde mellem Aarhus Universitets antropologi-afdeling, forskningsprojektet Precious Relics, Vikramaśila Foundation og Pema Ts'al Monastic Institute.

I løbet af Storebededagsferien er der også mulighed for at nyde en pause med nærvær, når Dansk Center for Mindfulness på Aarhus Universitet besøger museet og holder en række meditationsseancer.

Anbefalet til dig