Arkitekturfestival vender tilbage til Odense i april

Af: Helge Rahbek

|

23/01/2019

I Byen
Markedsbygningen i Haifa, Israel, er en af de mange bygninger, som er stærkt inspireret af Bauhaus-stilen. Foto: Shutterstock.
Alle med interesse for arkitektur og byudvikling kan se frem til spændende dage 6. - 14. april 2019 i Odense. Gennem bynære begivenheder som foredrag, udstillinger, ekskursioner og et filmprogram ønsker Odense Architecture Festival at bidrage til den offentlige debat om byens udvikling og hvordan arkitekturen præger os.

Lige nu læser andre også

Festivalledelsen understreger, at Odense Architecture Festival ikke er en festival om Odenses arkitektur, men en festival om arkitektur bredt. Det er en festival med appel til folk, der arbejder med design, arkitektur og byggeri, men ikke mindst er det en festival for det brede publikum. Vi er alle berørt af vores fysiske omgivelser, og festivalledelsen håber på interesse fra publikum på hele Fyn.

Vil gøre en forskel i debatten

Odense har som andre byer gennem årene været igennem en stor udvikling, og i disse år sker store forandringer i vores by.

I forbindelse med Odense Architecture Festival åbnes vinduerne på vid gab for strømninger i arkitektur og byplanlægning ude i verden. Festivalen vil i samarbejde med erhvervslivet, uddannelses- og kulturinstitutioner medvirke til, at Odense kan være en by med store ambitioner omkring byudvikling og arkitektonisk kvalitet. Odense Architecture Festival tænkes i høj grad at kunne bidrage til, at den offentlige debat om byens udvikling nuanceres og udvides.

Festivalens endelige program annonceres den 14. marts, og kan til den tid læses på festivalens hjemmeside.

Kan man bidrage til festivalens indhold, er man velkommen til at henvende sig til festivalledelsen.

Bauhaus og almene boliger

I arkitektonisk sammenhæng er 2019 et dobbelt jubilæumsår. Det er 100-året for oprettelsen af foreningen ’Danmarks almene boliger BL’, der er interesse- og brancheorganisation for 513 boligforeninger over hele landet. Omkring 1 million danskere bor alment i mere end en halv million boliger, der præger bybilledet.

1919 var også året for grundlæggelsen af Bauhaus, der var en tysk skole for design og anvendt arkitektur. Skolen, der blev lukket efter pres fra nazisterne i 1933, fik kolossal betydning for blandt andet udviklingen af moderne arkitektur.

Under temaet ’Skiftende idealer’ vil man på Odense Architecture Festival tage afsæt i dobbeltjubilæet for både Bauhaus og ’Danmarks almene boliger BL’ og diskutere skiftende by- og boligidealer. Det vil ske i et dynamisk fortid-nutid-fremtid perspektiv, der trækker linjer mellem Danmark og udlandet, fortid og nutid, gamle og nye boligkvarterer, mennesker og steder, individ og fællesskab.

Hvem står bag?

Odense Architecture Festival samarbejder med Copenhagen Architecture Festival, der er Skandinaviens største årlige festival for arkitektur og verdens største arkitekturfilmfestival. Festivalen forløber parallelt i byerne København, Aarhus og Odense. Dog er ejerskabet til den odenseanske del af festivalen placeret i en nyoprettet og selvstændig forening med navnet ’Odense Architecture Festival’.

Odense Architecture Festival ledes af Pil Lindgreen og Mira Erik. De to er ikke arkitekter. Pil Lindgreen er cand.mag. i litteraturvidenskab og Mira Erik er cand.scient.pol med sidefag i russisk. Pil Lindgreen arbejder som redaktør, og er kurator på Odense International Film Festival. Mira Eri er tidligere kommunikationsansvarlig hos Teater Momentum. Begge er skribenter hos det uafhængige kultur- og bylivsmedie This Is Odense og stiftere af Den Røvsmalle Biograf.

Anbefalet til dig