En ny slags studieboliger får premiere i Kolding: Skal fastholde beboerne efter endt uddannelse

I Byen
Lejerne kan blive boende i boligerne også efter, at de er færdige med deres uddannelse. Foto: Kolding Kommune
I AAB’s nye boligbyggeri på Havneparken er 17 boliger øremærket studerende, som ikke behøver at fraflytte lejlighederne, når de stopper deres uddannelse. Konceptet kaldes STAY-boliger og håbet er, at det kan fastholde flere færdiguddannede i byen.

Mest læste i dag

I disse dage flytter de første beboere ind i AAB’s nye boligbyggeri på den tidligere Gimbelgrund. Af de i alt 134 boliger i ’HomeTown’, som AAB har døbt byggeriet, er 94 studieboliger, som udlejes gennem Student Kolding og her er reglen, at de skal fraflyttes senest tre måneder efter endt uddannelse.

De 94 studieboliger suppleres med 17 såkaldte STAY-boliger, som er et koncept, der kendes fra Aalborg. Det oplyser Kolding Kommune. 

For at bane vej for STAY-boligerne har AAB indgået en aftale med Kolding Kommune om særlige udlejningskriterier, der indebærer, at man skal være i gang med en SU-berettiget uddannelse eller have en elevplads, når man søger en STAY-bolig. Til gengæld behøver ikke at fraflytte sin STAY-lejlighed efter endt uddannelse. Om baggrunden for aftalen og det nye koncept, siger direktør for Bovia, der administrerer AAB’s boliger, Per Nielsen:

"Med STAY-boligerne får vi mulighed for at fastholde nogle af de ressourcestærke færdiguddannede unge, som samtidig får mulighed for at blive i et ungt, dynamisk miljø. På den måde kan de færdiguddannede unge være med til at binde de forskellige beboergrupper sammen og skabe den kontinuitet, som er så vigtig for at skabe en god beboerkultur i HomeTown," siger han og tilføjer:

"Vi er glade for at politikerne bakker op om det nye tiltag og kan se værdien i de nye STAY-boliger."

Et fint supplement

Birgitte Kragh, formand for Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, ser det nye studiebolig-koncept, som et fint supplement til de øvrige studieboliger i Kolding.

"I udvalget har vi arbejdet målrettet på at udvide vores boligtilbud til byens studerende og det arbejde bærer efterhånden for alvor frugt med flere hundrede nye velbeliggende studieboliger bygget i løbet af en kortere årrække. Vi har også et stort ønske om, at byens studerende bliver i byen, når de er færdiguddannede og det ønske understøtter det nye boligprojekt jo på bedste vis," siger Birgitte Kragh.

De nye studie- og STAY-boliger ligger i Koldings campusområde som nabo til IBA’s nye domicil i Havneparken lige i smørhullet mellem SDU, midtbyen, banegården, havnen og fjorden.

Om STAY-boligerne

  • Der er i alt 15 toværelses STAY-boliger i AAB’s nye afdeling på Sdr. Havnegade på mellem 48 og 59 kvm og 2 etværelses STAY-boliger på 59 kvm, der er indrettet som handicapegnede boliger. For at komme i betragtning til en af STAY-boligerne skal man være i gang med en SU-berettiget uddannelse eller have en elevplads. Hvis man holder en pause i uddannelsen eller bliver færdig med sin uddannelse, behøver man ikke fraflytte STAY-boligen, som man ellers skal, hvis man bor i en almindelig studiebolig.
  • Man søger en STAY-bolig gennem BOVIA på bovia.dk og ikke via Student Kolding, hvor man søger de almindelige studieboliger.
  • Den 14. november flyttede de første beboere ind i HomeTown, som AAB’s nye byggeri på Havneparken 2-8, er døbt. I alt rummer byggeriet 94 studieboliger, 16 små familieboliger på under 45 kvm., 17 såkaldte STAY-boliger og 7 store familieboliger på 60-114 kvm.
  • Byggeriet har to tagterrasser med udsigt over havnen, fjorden og byen, to elevatorer, fælles vaskeri, parkeringskælder, cykelkælder og en gårdhave.
  • På byggeriets øverste etage er der ejerlejligheder.

Anbefalet til dig