FBI-agenten bag hovedpersonen i populær Netflix-serie gæster SDU

Af: Helge Rahbek

|

30/11/2018

En gerningsmands ordvalg kan være lige så afslørende, som hans fingeraftryk. Det ved tidligere FBI-retslingvist James R. Fitzgerald. 12. december gæster han SDU i Odense og fortæller om sine erfaringer fra FBI, og hvad sprogvidenskab også kan bruges til.

Mest læste i dag

Fitzgerald er en af den slags eksperter, der tilkaldes når en uopklaret forbrydelse indeholder skriftligt materiale, og der ikke er fingeraftryk eller DNA-spor at gå efter. Han var den første certificerede retslingvist i FBI’s historie og har i dag sin egen virksomhed inden for området, ligesom han arbejder som konsulent på forskellige film og tv-serier.

Fitzgerald er nok bedst kendt for sin afgørende rolle i afsløringen af den frygtede "Unabomber" - en af de dyreste og mest omfattende kriminalefterforskninger i nyere amerikansk historie. Den spektakulære Unabomber-sag er højaktuel igen efter Netflix/Discovery for nylig lancerede den populære tv-serie "Manhunt: Unabomber" med skuespiller Sam Worthington som Fitzgerald. Også lingvistikprofessor Natalie Schilling, der hedder Natalie Rogers i Manhunt-serien, er med som gæsteforelæser 12. december på SDU.

Personlige venner

Det er anden gang på fire år, at Fitzgerald og hans tidligere vejleder, lingvistikprofessor Natalie Schilling fra Georgetown University, holder gæsteforelæsning på SDU. Og det er der én grund til: Lektor Rasmus Nielsen fra Institut for Sprog og Kommunikation på SDU.

Rasmus Nielsen tog sin ph.d. i lingvistik fra Georgetown University i Washington D.C. og i den forbindelse blev SDU-lektoren personlige venner med først professor Natalie Schilling og efterfølgende James R. Fitzgerald, der var gæsteunderviser på Georgetown University.

"Natalie Schilling er en af de skarpeste, jeg kender. Jeg har sjældent mødt en person, som har fået mig til at tænke så meget over hver en sætning, jeg skriver. Hun har betydet alt for min akademiske karriere. Min relation til James Fitzgerald er mere på det personlige plan, vi taler og skriver utrolig meget om sport sammen. Særligt meget selvfølgelig, da hans favorithold i amerikansk fodbold, Philadelphia Eagles, i år vandt Superbowl-finalen."

En global superstjerne

I øjeblikket bliver lektor Rasmus Nielsen bestormet af henvendelser fra folk, der gerne vil med til arrangementet med James R. Fitzgerald. Netflix-serien ”Manhunt: Unabomber” har gjort den tidligere FBI-profiler til en global superstjerne. Og det er al travlheden værd, understreger han:

"Med et arrangement som dette vil jeg gerne sætte en tyk streg under, at humaniora kan bruges til meget mere end mange går og tror. James R. Fitzgeralds baggrund som retslingvist har været afgørende i opklaringen af en række af de helt store kriminalsager i USA, siger lektor Rasmus Nielsen fra Centre for Communication, Culture and Society og forklarer videre, at han selv bruger sin lingvist-baggrund til både at undervise negot-studerende i forhandling og konfliktløsning i virksomheder og forske i brugen og betydningen af hadetale på sociale medier."

Forelæsningerne med først Natalie Schilling og efterfølgende James Fitzgerald foregår 12. december 12.00-14.00 i U45 på Syddansk Universitet i Odense. Der er et begrænset antal pladser.

Anbefalet til dig