Fynsk fjerdegenerations roe-polak vil definere danskhed i nyt show

Af: Helge Rahbek

|

16/11/2018

Måske er det udansk at ville definere danskheden, men det vover Valdemar Pustelnik alligevel at gøre i en forestilling, der annonceres med følgende advarsel: Forestillingen kan indeholde fællessang, bæltetasker, flag, leverpostej, krammere og overdreven fjol.

Mest læste i dag

Med forestillingen vil Valdemar Pustelnik udfordre en snæver definition af danskhed. Der er ifølge ham helt sikkert ting, der er henholdsvis danske og udanske, men der er interessante nuancer. Der er også ting, vi ikke er helt enige om er danske, da vi har forskellige værdier, kulturelle og historiske fixpunkter.

I forestillingen, der har titlen "Dansk, danskere. . .", inddrages publikum i høj grad i belysningen af temaet.

Forestillingen spilles på Teater95b i morgen, lørdag den 17. november 2018, klokken 20.

En varedeklaration

Forestillingen “Dansk, danskere, . . .” kan nok bedst beskrives som en comedy performance, der i dette specielle tilfælde dækker over en satirisk genreblanding af klovneri, ekstrem publikumsinddragelse, storytelling, karakterkomik, danmarkshistorie og fællessang. Der loves, at forestillingen viser et scenisk og komisk udtryk, der ikke tidligere har været præsenteret for et dansk publikum.

”Ideen er, at forestillingen skal spejle den følelse af kaos og forvirring, som mange danskere oplever, når debatten om danskhed udspilles i medier og på nettet. Den ene dag er der noget bestemt, vi skal spise, og den næste dag er der bestemte måder, vi skal hilse på hinanden, og det er en konstant kamp frem og tilbage. Det bliver man ærligt talt møgforvirret af, og jeg vil gerne lade publikum finde humoren og fællesskabet i det kaos,” fortæller Valdemar Pustelnik.

En fjerdegenerations roe-polak

Valdemar Pustelnik har sin baggrund i stand-uppen, men for ham er det vigtigt med forestillingen “Dansk, danskere, . . .” ikke bare at lave et stand-up show, men at formen også afspejler hvor nuanceret og komplekst emnet er.

Som standupkomiker har Valdemar Pustelnik betrådt de skrå brædder mange steder i Danmark gennem de seneste syv år. Han er også en de få danske standupkomikere, der har optrådt i udlandet. Han har for eksemplet deltaget på Edinburgh Fringe Festival i 2012, 2013, 2014 og 2015.

Bortset fra stand-up-scenen er Valdemar Pustelnik også kendt fra tv. Her kan nævnes DM i stand-up på TV2, sketch-karakterer i tv-showet Dybvaaaad på TV2 Zulu, Danish Dynamite på TV2 Zulu, Det Feministiske Talkshow på DR K, og Simon Talbots Sketchshow på TV2 Zulu.

Valdemar Pustelnik er fra Fyn og betegner sig selv som en fjerdegenerations roe-polak med vikingeudseende. Trods udseendet er Valdemar faktisk en blød mand, der er gift med Lene og far til Charlie.

Anbefalet til dig