Udstillingen som åbner den 2. februar, tager udgangspunkt i en tumultarisk periode for cirka 1500 år siden.
Det ser nemlig ud til, at jernalderens mennesker i hele Skandinavien pludselig forlod deres landsbyer i begyndelsen af 500-tallet. I Jelling blomstrede bebyggelserne i perioden mellem år 0 og 500, hvorefter livet tilsyneladende ebbede ud, for først at blomstre op igen senere i Vikingetiden. Samme tendenser ser man i både Norge og Sverige.
Hvad det skyldes er ikke helt sikkert, men man ved at to store vulkanudbrud i disse år skabte enorme askeskyer, der skyggede for solen, fik temperaturen til at dale kraftigt og skabte misvækst.
Og så er der guldet. Mange af jernalderens guldskatte kan dateres til netop denne periode, hvad end der er tale om ofringer eller værdier, der er gemt af vejen. Måske guldofringerne var en desperat befolknings forsøg på at formilde guderne, og få solen tilbage?
Således er scenen sat for Kulturmuseet Spinderihallernes nye arkæologiske særudstilling Guld & Kaos, der fortæller den fascinerende historie om den kaotiske periode i 500-tallet, hvor guder, klima, ofringer og guld smelter sammen!
Mystik og videnskab
Hjarnøskatten, der udstilles for første gang, er netop et skattefund fra 500-tallet.
Sammen med blandt andet kopier af guldhornene, bornholmske guldgubber og en billedsten fra Gotland udgør guldskatten fra Hjarnø udstillingens dunkle halvdel, hvor fortidens mystik og religion hersker. Her fortælles myterne om Fimbulvinteren og verdens undergang, som giver fornemmelsen af den altoverskyggende menneskelige og samfundsmæssige konsekvenser det må have haft, at solen pludselig forsvandt. Hvem kunne vide om guderne nogensinde ville lade den komme tilbage igen?
Udstillingens anden halvdel er videnskabens domæne. Her kan man se hvordan iskerneboringer og dendrokronologi helt tydeligt viser periodens enorme klimaforandringer, og hvordan mange andre videnskabelige metoder gør arkæologerne i stand til at fortælle verdens historie fra tiden før skriftlige kilder.
Man kan også træde indenfor i guldsmedens værksted, hvor guldsmed Niels Vase fortæller om jernalderens imponerende håndværk, der er utrolig svært at genskabe i dag, på trods af moderne hjælpemidler og værktøj.
Hjarnø-skatten består af en lang række perler og brakteater - primært i guld. Foto: Kenneth Stjernegaard for VejleMuseerne
Museumsinspektør Charlotta Lindblom, en af udstillingens skabere, siger:
"Vi håber, at folk forlader udstillingen med en begejstring over arkæologi og naturvidenskab, og med en oplevelse af at forhistorien er relevant - også i dag. Vi håber også, at udstillingen er med til at belyse, at der findes mange svar og fortolkninger - at der ikke kun er een sandhed. Men måske allermest, at vi skal tænke og reflektere over, hvordan menneskene i jernalderen har reageret med rædsel og afmagt over for de klimaforandringer, de oplevede. Vi kan også bruge den til at perspektivere vores eget verdenssyn og til at blive klogere på os selv som mennesker. For hvordan reagerer vi egentlig på klimaforandringer i dag?"
Åbningsdag for hele familien
Vulkanen under den Islandske gletsjer Eyafjällajökul lammede flytrafikken i hele Europa i 2010... og gav anledning til alverdens turistsouvenirs. Foto: VejleMuseerne
Når udstillingen åbner lørdag den 2. februar rejser formidlere fra Jernaldermiljøet i Vingsted ind til Kulturmuseet i Spinderihallerne. Med sig har de både smagsprøver på lækre jernalderdelikatesser og flotte jernalderdragter. Gederne må dog blive hjemme i landsbyen.
Børnene, og andre med hang til udklædning, kan prøve et sæt jernaldertøj, og således passende påklædt gå på opdagelse i den nye udstilling, hvor der er masser af sjove og spændende aktiviteter for børn.
I museets store gravekasse kan børnene lede efter guld med metaldetektorer. Guldet kan i dagens anledning veksles til en guldmønt af ægte chokolade i museumsbutikken.
Til familiens voksne er der den officielle åbning med taler, reception og selvfølgelig mulighed for at møde finderne af Hjarnøskatten. Detektorførerne og museets arkæologer vil fortælle om de mange undersøgelser og udgravninger på Hjarnø - og om den lange periode hvor fundet skulle absolut hemmeligholdes. En øvelse der besværliggøres en del, når man skal fragte både tv-hold fra DR og store gravemaskiner over med den lille Hjarnø-færge.
I et arkæo-antropologisk samtale-eksperiment vil Anders Lund Madsen desuden forsøge at udgrave meningen med jernalderens guldofringer - og måske livet - sammen med arkæologerne Charlotta og Katrine, der har skabt særudstillingen. Samtlige billetter til dette særarrangement blev dog revet væk, da de blev tilbud til modtagerne af VejleMuseernes nyhedsbrev. Det er dog muligt at skrive sig på venteliste via VejleMuseernes hjemmeside.
De øvrige aktiviteter på åbningsdagen kræver ingen tilmelding.
Guld & Kaos kan ses på Kulturmuseet Spinderihallerne i perioden 2. februar til 15. december 2019. Der er altid gratis adgang til museets udstillinger.
Dagsprogram til åbningsarrangementet lørdag d. 2. februar
- Kl. 10.00: Museet åbner
- Kl. 10.30: Officiel åbning v. museumschef Ove Sørensen og viceborgmester Dan Arnløv, efterfulgt af reception med en let servering og første besøg i særudstillingen
- Kl. 11.00-15.00: Aktiviteter for børn og barnlige sjæle på museet og udenfor
- Kl. 11.15-12.00: Guld, kaos og alt det midt i mellem - Samtale mellem Anders Lund Madsen og arkæologerne (særskilt tilmelding nødvendig. Alt optaget)
- Kl. 13.00-14.00: Mød finderne af Hjarnøskatten og hør mere om detektorarkæologi
- Kl. 17.00: Museet lukker
Udstillingsåbningen og dagens aktiviteter er gratis og åben for alle. Mere information kan findes på museets hjemmeside eller Facebook.