Lokal debutantforfatter giver foredrag på tom mave

Af: Helge Rahbek

|

18/05/2018

Tarek Hussein fra Vejle har netop udgivet sin første bog "Det sorte skæg", som han holder foredrag om på Vejle Bibliotek torsdag den 31. maj. Som troende muslim efterlever Tarek Hussein ramadanens krav om ikke at indtage fast føde så længe solen er oppe, hvilket betyder, at han ikke har spist noget i ca. 15 timer, når han starter foredraget.

Lige nu læser andre også

Tarek Hussein er vokset op i Løget Høj i en familie med to forældre, der gav ham en god opdragelse i et trygt miljø. Forældrene, der var henholdsvis tandlæge og tolk, sørgede for et stimulerende miljø med bøger, diskussioner og et åbent forhold til tro og religion. Holdningen var, at man skal være det bedst mulige menneske for sig selv, Gud og samfundet.

Fra sin barndom har Tarek Hussein fået stor kærlighed til sit land, Danmark. Samtidig nærer han også kærlighed til sin religion. Han ser ingen modsætninger mellem Danmark og Islam, men fastslår, at de kan gå hånd i hånd.

Idealist til knoglerne

”Jeg er vokset op med en stærk sans for bekæmpelsen af uretfærdighed, hvor end den foregår og hvem end den begås af. Jeg er idealist ind til knoglerne måske grænsende til det naive, og jeg hader hykleri uagtet, hvor jeg ser den”, fortæller Tarek Hussein.

I dag bor Tarek Hussein, der er 25 år, i København, hvor han studerer jura. Endvidere arbejder han for Institut for menneskerettigheder, deltager aktivt i debatten som skribent og foredragsholder - og finder tid til at skrive en bog.

En dansk muslim

Tarek Husseins bog har den fulde titel ”Det sorte skæg – om at være dansk muslim” og er tænkt som et ærligt indlæg i den løbende debat om muslimer i Danmark.

I bogen tager forfatteren fat på nogle af de tilsyneladende modsætninger imellem et moderne verdsligt samfund som det danske og en lovreligion, der stammer fra 600-tallet. Det belyser, hvordan Tarek Hussein og andre muslimer kan forene de to tænkemåder, så han ikke er en ’muslim i Danmark’, men en ’dansk muslim’.

Nuancer og forståelse

Det er et mål med bogen at bringe nuancer og forståelse ind i debatten, der ofte er polariseret: Muslimer ses ofte enten som årsag til alt det dårlige eller som uskyldige ofre for uretfærdig hetz.

I bogen kommer Tarek Hussein ind på følelsen af eksklusion. Han berører også emnet medgift, og han diskuterer problemet med ikke-teologiske imamer, de såkaldte google-imamer. Han udtrykker kritik mod det politiske establishment og den religiøse elite, som han ser som værende uden reel forståelse for den unge generation.

Den 31. maj klokken 19 kan man på Vejle Bibliotek høre Tarek Hussein holde et personligt og refleksivt foredrag med afsæt i bogen. Nok vil Tarek Husseins mave være tom, men han er fuld af holdninger, som han åbent og ærligt vil fremføre.

Anbefalet til dig