Nu lægges fugen i Jessengade: Butikker holder åbent men kørebanen spærres af

I Byen
Den løse fuge i Jessensgades brostensbelægning har nu sat sig. Nu er det tid til at lægge den helt faste fuge. Horsens Kommune glæder sig til at kunne vise det færdige resultat. Foto: Horsens Kommune
Den særlige epoxyfuge til den nye brostensbelægning i Horsens gågade er testet og klar. Fra tirsdag 10. september går det løs i Jessensgade, hvor den faste fuge skal etableres for at fuldende brostensbelægningen og sikre den jævne overflade.

Lige nu læser andre også

 

De næste 4-5 uger står arbejdet i fugens tegn i Jessensgade. Arbejdet med at etablere den faste epoxyfuge kommer til at foregå i felter af ca. 200 m2 ad gangen. Her vil komme gang i svaber og kost, når fugemassen skal fordeles og sive ned i alle mellemrummene mellem brostenene.

Et felt vil være spærret af i omtrent en uges tid efter udlægning af fugemassen.

"Der vil selvfølgelig være adgang til alle butikker og ejendomme, mens arbejdet foregår. Selve kørebanen må vi lukke af, men vi sørger for undervejs at lægge plader på belægningen hen til alle døre, så man kan gå ind og ud," siger Kristian Markvardt, projektleder hos anlægsgartnerfirmaet Buus A/S, der står for renoveringen af gågaderne i Horsens.

Horsens Kommune forventer, at arbejdet med at anlægge fugen i Jessensgade er færdigt inden udgangen af oktober.

Jævn og skridsikker belægning

Epoxyfugen, som bliver helt hård, vil gøre gadens overflade meget mere jævn. Fugen skal lægges, så overfladen stort set flugter brostenenes overkant.

"Vi har stillet mange krav til gågadens nye belægning. Ikke mindst, så skal den være jævn og skridsikker, så alle nemt kan komme frem - uanset om det er med klapvogn eller stok, i kørestol eller på høje hæle. Og det er den særlige fuge med til at sikre," siger Allan Lyng Hansen, som er chef for vej- og trafikafdelingen ved Horsens Kommune.

Den løse sandfuge, der i første omgang blev etableret, har nu fået den nødvendige tid til at sætte sig, så den danner et ordentligt fundament for den faste epoxyfuge. Med epoxyfugen bliver den færdige belægning meget hårdfør over for kørsel og tryk. Den meget solide og faste fuge er også medvirkende til, at ukrudt får svært ved at mosle sig vej op mellem stenene. Det vil kunne spare kommunen for en del i den daglige vedligeholdelse af gågaden.

Det helt rigtige udtryk til middelalderbyen Horsens

Horsens Kommune har sammen med arkitekterne og entreprenøren på gågade-projektet testet forskellige sammensætninger af sand og sten til fugen for at finde frem til det helt rigtige udtryk og match til brostenene. Det har krævet nogle forsøg og et par testfelter at lande på den helt rigtige blanding, der vil komme til at stå flot til farverne og strukturen i de gamle nordiske sten, der er lagt i hele Jessensgade.

Belægningen som helhed er blandt andet blevet valgt ud fra kriteriet om at skulle være mere tidssvarende og samtidig knytte sig til vores historiske by.

Gågaden bliver gennem Jessensgade, Søndergade og på Torvet belagt med en kombination af brosten, granitfliser og chaussésten. Belægningen passer til de mange fine gamle bygninger i Horsens og er forenelig med Horsens som middelalderby.

"Når fugen er færdigetableret i Jessensgade er vi også klar til at etablere skraldespande med affaldssortering, og vi opstiller flere siddepladser i form af drejestole i gaden. Vi glæder os selvfølgelig meget til det færdige resultat, som jo skal være til glæde og gavn for både beboerne, butikkerne, cafeerne, kunderne og alle andre, der opholder sig i gågaden," siger Allan Lyng Hansen i en pressemeddelelse.

Hvis vejret arter sig, er forventningen, at fugearbejdet efter Jessensgade kan fortsætte på brostensarealet på Søndergade-etapen mellem Kuben og den gamle rådhusplads.

Anbefalet til dig