Skandinaviens eneste pumpefri bryghus inviterer indendørs

I Byen
Foto: Bøgedal Brews
Lørdag den 6. april holder Bøgedal Brew påskemarked. Ægteparret Casper Vorting og Gitte Holmboe er klar til at tage imod gæster, vise frem og fortælle om passionen for godtøl til gamle kendinge og nye nysgerrige.

Lige nu læser andre også

Som de eneste i Skandinavien brygger Bøgedal Brew øl med tyngdekraften som den primære hjælp. De bruger ingen pumper, fordi tyngdekraften kan klare jobbet. Pumper er nemlig hårde ved øllets skrøbelige molekylærstruktur. Fritfaldsmetoden er mere nænsom, og giver en blødere og afrundet smag.

Gitte Holmboe udvikler opskrifterne – og står også for logistik, salg og marketing. Casper Vorting er brygmesteren. De gør sig umage med produktionen. Hos Bøgedal Brew handler det nemlig ikke om at producere tøndevis af øl hurtigst muligt.

Godtøl tager tid, og det må det også gerne.

Hvor godtøl er, kommer godtfolk til

Det er anden gang, Bøgedal Brew afholder et påskemarked, men der har i mange år været tradition for et julemarked på gården. Til første påskemarked i 2018 mødte omtrent 80 gæster op. De fik smagt på sagerne, lært om fritfaldsbryggeriet og også købt lidt godtøl hjem til påskebordet.

Siden Bøgedal Brews tidlige dage, hvor Gitte Holmboe begyndte at prøve kræfter med opskrifterne, har hun fået meget erfaring på det punkt. Det gælder sammensætningen i den enkelte øl – og i høj grad også hvad, øllet skal nydes sammen med.

"Når man lærer at tilpasse øl og mad og stole på sine smagsløg og sansninger, kan man nå frem til et resultat, hvor den rigtige kombination hæver niveauet for begge dele, både retten og øllet," fortæller Gitte.

Det er også værd at medtænke, når påskefrokosten skal på bordet. Hvilken øl kan forstærke de smage, en traditionel påskefrokost byder på? Øllet skal kunne spille op til sild. Det sure og søde skal balanceres op mod det bitre.

Det lyder ikke ligetil, når man ikke har erfaringen med sig – men Gitte påpeger, at vi alle sammen kan overraskende meget, når det gælder smagning. Tit handler det bare om, at vi skal lære at fordybe os i smagsindtrykkene.

På Bøgedals påskemarked er forarbejdet dog gjort. Gitte Holmboe udvælger på forhånd nogle særligt oplagte flasker til påsken.

Casper Vorting er også klar til at imødekomme gæsternes fascination og fortælle om brygningen. Det gør han til påskemarkedet kl. 13 og igen kl. 14, hvor der også er mulighed for at stille spørgsmål.

 

Anbefalet til dig