Floating Art 2019 kan opleves fra Sankt Hans aften 23. juni til 1. september. I år er undertitlen Cry Me a River - og ja, den titel er ganske rigtigt inspireret af Justin Timberlakes store hit fra 2002.
Science fiction på fjorden
Våde eksistenser, aliens, forurenede have og behovet for solidaritet er alle emner der, sammen med vands betydning for liv, er udstillingens omdrejningspunkter. Kunsten, der flyder ind og ud af Vejles årer, vil åbne sommerens besøgende og forbipasserendes øjne for både dét, vi måske ikke lægger mærke til, og dét vi lukker øjnene for i en travl hverdag.
På forskellig vis har årets kunstnere ladet sig inspirere af science fiction-genren, som dette års Floating Art bygger på. Science fiction omhandler ofte det ydre rum og aliens, men mange af genrens karakterer er hentet direkte fra havet.
Den danske kunstner Mia Edelgart bidrager med et stort brystdyr fra en anden planet, som vil figurere som et flydende springvand på fjorden. I den kinesiske kunstner Liu Shiyuans værk sætter en transportkasse med plastikfrugter, der er skyllet på land, fokus på immigrantidentitet, overforbrug og plastik som en uundgåelig ting i vores og havets krop.
Godsskibet Marietta sejlede engang i Vejles vande og er en del af svenske Tor Jonssons familiehistorie. Med sin genskabelse af godsskibet, skaber Tor Jonsson et reinkarneret spøgelsesskib, der fusionerer kunstnerens personlige fortælling med Vejles historie.
Vi kan også se frem til en selvlysende, kosmisk skulptur, uhørte stemmer fra vandet, og et værk, der stikker af fra de andre og udgør udstillingens syndebuk.
Sidst men ikke mindst har tyrkiske Ceylan Öztrük skabt en sci-fi-vandcykel, med hvilken man kan se de andre værker. Öztrük har ligeledes skabt de fascinerende illustrationer og venusfigurer, der er Floating Art 2019's gennemgående grafiske udtryk og binder på den måde udstillingens værker sammen med sine projekter
De tårer i øjnene, der skyller snavset væk
Vejle Fjord, som stedet hvor vandet, byen, naturen og livet mødes, har igennem alle årene været helt central for Floating Art, og i år er ingen undtagelse.
Mette Woller, kurator på Floating Art, forklarer:
"Udstillingen sætter fokus på, at naturen er en aktiv agent i planetens skæbne, som ikke kan tæmmes, og som reagerer på det, den udsættes for. Der er derfor behov for at handle nu, hvis vi og den skal overleve. Cry Me a River er de tårer i øjnene, der skyller snavset væk og får dig til at se verden på ny."
Værkerne til årets udstilling er udvalgt af en kunstfaglig jury, som i år har den internationalt anerkendte kurator Raimundas Malašauskas med. Raimundas Malašauskas har bl.a. kurateret dele af den store kunstbiennale Documenta (13) og oO, den litauiske og cypriske pavillon på Venedig Biennalen 2013. Juryen består desuden af Mathias Kryger, der er kurator, kunstner og skribent ved Politiken, samt Anna Margrethe Pedersen, der er grundlægger af YEARS, kunstner og kurator ved Vestjyllands Kunstpavillon.
Mathias Kryger udtaler:
"Værkerne vil helt sikkert udfordre den traditionelle forståelse af, hvad det vil sige at opleve kunst i det offentlige rum, og engagere publikum med både dybt rodfæstede politiske og poetiske spørgsmål."
Floating Art 2019 Cry Me a River åbner Sankt Hans aften d. 23. juni, og flyder indtil Trekantområdets Festuge slutter 1. september.
Traditionen tro kombineres ferniseringen med fejringen af Sankt Hans på Vejle Lystbådehavn, hvor der ud over bål og båltaler er tændt op i grillen, og mulighed for at tage med på sejltur rundt til alle værkerne.
Billetter til sejlturene koster 150 kr, mens resten af åbningsarrangementet er helt gratis at deltage i. Mere info og billetter kan købes på VejleMuseernes hjememside
De ni udvalgte kunstnere til Floating Art 2019 - Cry Me a River
- Anu Ramdas, Danmark
- Beatričė Mockevičiūtė, Litauen
- Ceylan Öztrük, Tyrkiet
- Frederik Worm, Danmark
- Lewis Teague Wright, Storbritannien
- Lui Shiyuan, Kina
- Marit Benthe Norheim & Tonje Terese, Norge
- Mia Edelgart, Danmark
- Tor Jonsson, Sverige