For tiende gang er der Spoken Word Festival med oplevelser og erkendelser gennem ord

I Byen
Foto: Birk Kromann
Dette års udgave, kaldet Spoken19, er en omfattende sprogfest, der starter midt i uge 33 og varer 11 dage. Det brede program er sprængfyldt med arrangementer om ord, poesi, rim, sprogrytme, verbal humor, levende fortællinger og meget mere. Med ord i nye konstellationer og interessante kontekster giver Spoken19 os muligheder for at opleve, forstå og reflektere over tilværelsens små og store spørgsmål.

Lige nu læser andre også

Ord er vores primære redskab til at forstå verden og kommunikere om alt mellem himmel og jord. Til tider overses ordenes betydning og magt. Vi kender alle udtrykket om, at et billede kan sige mere end tusinde ord, men det er på samme måde sandt, at nogle ord enkeltvist kan sige mere end tusinde billeder.

Ikke mindst talte ord sammensat til fortællinger kan meget. Den orale fortælletradition er formentlig urgammel. Stenaldermennesket har nok siddet omkring bålet og fortalt deres oplevelser fra jagterne. Disse fortællinger har sandsynligvis været datidens underholdning såvel som en måde at videregive vigtige erfaringer. Fortællingens kernekonstruktion er fortsat vigtig for det moderne menneskes forståelse af verden. Vi opfatter og forklarer i narrativer.

Der er med andre ord grunde nok til at holde endnu en udgave af Spoken Word Festival, der hylder debat, fortælling og mere moderne udtryksformer med ord.

Spoken klassikerne er også med i år

Som nævnt er Spoken19 den tiende udgave, og gennem årene er der på Spoken og andre steder opstået flere klassikere, der også er at finde på programmet i år. Det drejer sig om Poetry Slam, Story Slam, Filosofisk Time, Ord.Salon, Retorik Battle, Open Word og Kære Dagbog.

Flere af disse klassikere er karakteriseret ved, at publikum er mere eller mindre inddraget i løjerne. Til Kære Dagbog er scenen åben for alle, der kommer med en dagbog i hånden. Man deler ud af sit inderste, sådan som man tidligere uden filter skrev det i sin dagbog. Da dagbogsindlæggene kan være skrevet for noget tid siden, er der en tidsmæssig distance, men ellers fremstår indholdet hudløst.

Poetry Slam er poesiens kampsport. Deltagerne, kaldet poetry slammerne, skal på ganske kort tid gøre deres bedste for at få en god bedømmelse af dommerne. Publikummet og deres reaktioner er en meget væsentlig del af arrangementet.

Til Story Slam er scenen sent i arrangementet åben for alle. Man kan dele sin egen historie på maksimalt 5 minutter med publikum.

Arrangement Late Night Comedy Open Mic giver ikke overraskende publikum mulighed for at lege med ordene i humorens tjeneste for åben mikrofon.

Lytte-arrangementer

Spoken19 har også en række arrangementer, hvor publikum ikke som sådan er aktive deltagere, men kan blive i rollen som modtagende tilhører.

Til et arrangement i Ord.Salon kan man høre den anerkendte litteraturprofessor Anne-Marie Mai fra Instituttet for Kulturvidenskaber, SDU, udfolde Dylans lyrik. Her skal understreges, at der ikke er tale om Wales’ store poet, Dylan Thomas, men derimod amerikaneren Robert Zimmerman, der i respekt for sit walisiske idol tog kunstnernavnet Bob Dylan. Anne-Marie Mai er en begavet formidler, og mange vil kende hende fra DRs programserie “Øgendahl og de store forfattere”.

Til Filosofisk Time kan man høre Anne-Marie Søndergaard Christensen, der også er professor på SDU. Hun vil tale om filosofiens rolle i litteraturen, og hvordan de to forenes, og dermed giver os større indblik i menneskelig handling ud fra etiske bevæggrunde.

Odenseaneren Jonathan Kjærhus Christensen kan man møde til arrangementet Jonathan Christensen Release. Her vil kunstneren give musikalske smagsprøver og oplæsning fra ny EP og bog.

Spoken19 er kort sagt en omfattende urban festival for alle, der elsker ord, og alt det vi kan med ordene. Vil du vide mere om festivalens ca. 50 arrangementer, henviser vi til hjemmesiden.

 

Anbefalet til dig