Tirsdag kan du opleve en grindehval blive dissekeret

17/12/2018

Helge Rahbek

I weekenden ankom hvalen til Esbjerg. Foto: Fiskeri og Søfartsmuseet.
Fredag eftermiddag strandede en hval ved Skagen. Den halvanden tons tunge hval er nu ankommet til Fiskeri- og Søfarstsmuseet, som i morgen vil dissekere den 5,5 meter lange hval.

Mest læste i dag

Der er tale om en grindehval – en regelmæssig gæst i de danske farvande, men alligevel et imponerende syn, som de færreste har set. Det kan der nu laves om på: Dissektionen foregår nemlig i fuld offentlighed.

”Vi har valgt at dissekere hvalen med fuld adgang for offentligheden. Det er en stor oplevelse, der kan medvirke til at skabe en øget bevidsthed om de fantastiske væsner, som havet har så rigeligt af” siger naturhistorisk inspektør Charlotte Bie Thøstesen, der er forventningsfuld - men også forberedt på lidt af en opgave.

”Sammenlignet med sejhvalen (Fra Hobro.red), så kommer vi på arbejde. Grindehvalen er en tandhval og de er langt sejere at skære i.”

Ved obduktionen er det muligt at afgøre køn og alder. Spæktykkelsen, indholdet i mave og tarm samt parasitbelastningen afslører desuden hvalens sundhedstilstand, og der undersøges om der er forekomst af plast og toksiner i hvalen

Dissektionen foregår tirsdag den 18. december i tidsrummet mellem 9.30 og 15.30. Den finder sted på Tarphagevej 4, på den lille parkeringsplads ved museets materielgård. Parkering henvises til den ordinære parkeringsplads foran museets hovedindgang, ved Tarphagevej 2.

I dagens anledning reduceres entre til museet med 50% (alle under 18 år er i forvejen gratis). I museets forhal er det i øvrigt muligt at se skellettet af en grindehval og dermed få en bedre forståelse af hvad en grindehval er for et dyr.

 

Anbefalet til dig