Unge Astrid – En rørende historie om en folkekær forfatter.

05/02/2019

Helge Rahbek

”Unge Astrid”, er historien om en ung svensk kvinde fra Vimmerby, som river sig fri af familien og samfundets forventninger og går sine egne veje. Det er historien om hvordan en forfatter blev til, men vigtigst af alt, er det historien om hvordan Astrid Lindgren fandt sin egen stemme, ikke på trods af hendes omstændigheder, men netop på grund af dem.

Mest læste i dag

Første gang vi stifter bekendtskab med Astrid er hun blot en ung pige i 1920'ernes Sverige. Hun går til halbal med veninderne og griner af præstens fortællinger i kirken om søndagen. Hun er fuld af liv og gode historier, og formår at få et arbejde på den lokale avis, Vimmerby Tidende, hvor hun møder Hr. Blomberg, avisens redaktør.

Instruktør Pernille Fischer Christensen og forfatter Kim Fupz Aakeson fortæller flot og medrivende om den unge Astrid Lindgrens liv, og skuespiller Alba August leverer en flot præstation. Men hvor nogen kunne tænke sig en film om Lindgrens forfatterskab, har instruktør og forfatter i stedet valgt at have fokus på livet før Pippi, Emil og brødende Løvehjerte.

Det er historien om en ung kvinde, der bliver gravid uden for ægteskabet, og må se sig nødsaget til at rejse fra alt hun kender, og føde sit barn i skjul. Det er historien om hvordan den barnlige uskyld må se sig tilsidesat for virkelighedens barske realiteter, Men også en historie om hvordan et ukueligt gåpåmod og en god fantasi kan bringe lys ind i mørket.

Alba August præsterer storartet

”Unge Astrid” springer løbende mellem fortid og nutid, og de to står i så slående kontrast til hinanden at man forundres over hvor stor en viljestyrke og livsgnist Astrid Lindgren har kunnet mønstre, for at overkomme nogle af de ting hun måtte gennemleve som ung. Alba August som Astrid er et fantastisk valg, og den unge kvinde leverer med samme iver og talent som man kun tør håbe på, i en fortælling om Sveriges vel nok mest folkekære forfatter. Udover Det unge talent, ses også den rutinerede, men mindst ligeså talentfulde Trine Dyrholm i filmen.

Talentet både foran, såvel som bag kameraet, fornægter sig ikke. Så meget desto mere kan det ærgre én at fortællingen derfor ikke er mere stringent og kompakt i sit udtryk. Tempoet svinger meget, og disse udsving har det med at hægte folk af. En mere stram fortælling ville have klædt ”Unge Astrid”.

Alt i alt er ”Unge Astrid” en rørende, livlig og velfortalt historie om den folkekære børnebogsforfatter. Den sætter fokus på alt det som gik forud for hendes forfatterskab, på en både smagfuld og gribende måde. Filmen lider en smule under et ustabilt fortælletempo, og en længde som godt kunne være forkortet. Ikke desto mindre en velfortalt historie, og et flot stykke håndværk fra både skuespillere og producenter.

Unge Astrid spiller i Lido.

Anbefalet til dig