Velbekomme: Plejehjemsmad indtager menukortet på stor madfestival

06/09/2019

Christian Granhøj Skouboe

De besøgende på Food Festival får mulighed for at smage på de samme retter, der serveres på kommunens plejehjem. Foto: Aarhus Kommune
Mad på plejehjem skal være en kulinarisk oplevelse. Det mener Aarhus Kommune, derfor lader alle interesserede få en forsmag på alderdommen, når de besøger Food Festival i weekenden.

Mest læste i dag

Der er sket noget på de aarhusianske plejehjem. Førhen fik beboerne kølevacuumpakket mad leveret fra centralkøkken. Nu er der igen etableret køkkener, og der dufter af mad som er lokalt produceret. Sundhed og Omsorg har tilmed solgt plejehjemsmad som street food.

Den gastronomiske udvikling bygger Sundhed og Omsorg nu videre på, når de deltager i Food Festival 8.-9. september, på linje med store restauranter og nye trends, bl.a. inden for chokolade og bagværk.

Ældre mennesker har ofte mindre appetit. I den forbindelse afholdes der en workshop 7. september om ’Mere appetit på livet’. Her bliver de gode måltider og fællesskab for ældre kombineret, for det er to ingredienser, der kan være afgørende for, at småtspisende ældre genfinder madglæden:

"Det er stærkt, at vi kan være med på Food Festivalen, for det indikerer, at der i dag bliver kræset meget mere om maden og beboernes oplevelser på plejehjemmene. Det ligger i forlængelse af, at vi i fem år har arbejdet for, at beboerne får den mad, de vil spise, ofte traditionelt, men vi tænker også nyt og prøver at inspirere ældre uden den store appetit til at spise mere," siger Jette Skive, rådmand for Sundhed og Omsorg.

Måltiderne skal helst være helhedsoplevelser

Flere mennesker får med alderen svært ved at tygge og/eller synke mad. Det betyder dog ikke, at smagen skal være kedelig eller nedprioriteret. Tværtimod arbejder Sundhed og Omsorg med flere måltider, der bevarer samme gode smag, fortæller Dorthe Kloppenborg, produktionsfaglig konsulent i Sundhed og Omsorg:

"Udover smag og mad, der vækker minder, arbejder vi med det sociale omkring maden. Det at have et fællesskab omkring måltiderne, og at pårørende, spisevenner og personale deltager, kan skærpe appetitten hos de ældre. Vi har derfor inviteret flere fra kommunen til workshoppen, som kan dele deres erfaringer med spiseoplevelser på plejehjemmene og blandt hjemmeboende ældre. På den måde tænker vi måltidet som en helhedsoplevelse," siger Dorthe Kloppenborg.

Aarhus Kommune samarbejder desuden med Region Midt og Aarhus Universitetshospital i en workshop den 8. september, hvor der serveres chokoladekage i to varianter – én almindelig kage og én med gratinkonsistens. Sundhed og Omsorg vil gerne vise, at sundheds- og køkkenpersonale også kan imødekomme borgere, der har svært ved at tygge og/eller synke.

Udover smagsoplevelsen handler denne workshop også om, hvordan beboere og patienter kan få indflydelse på deres mad på plejehjem eller under et sygehusophold.
 

Foto: Aarhus Kommune

 

 

Anbefalet til dig