Man kunne vel bare logge sig på nettet og aflæse debatterne på de sociale medier for at finde svar på, hvad der rører sig blandt vejlenserne. Undertegnede har dog ved denne artikel pålagt mig den præmis, at jeg vil ud at tale med rigtige, levende mennesker og ikke nøjes med holdninger gemt bag profiler på sociale medier.
Har haft luppen fremme
At finde ud af, hvad man taler om i Vejle, tænker jeg er en overskuelig opgave. Og folkestemningen kan man vel mærke, hvis man er åben for at fornemme den slags. Men folkeviddet, hvordan skal jeg finde det?
Indledningsvist tjekker jeg ordbogen for at sikre, at jeg faktisk ved, hvad jeg leder efter. Ifølge ordbogen er vid evnen til ”at udtrykke sig vittigt og rammende på et højt plan”, og folkevid er vid, der er ”karakteristisk for den brede befolkning”.
Enebarnet, Skvulpet og Lillesøster på piller
Midt i nullerne var der stor opmærksomhed omkring projekteringen af boligblokkene De Fem Søstre. Desværre blev projektet ramt af finanskrisen, og i mange år var kun den ene boligsilo opført. Den fik i folkemunde straks betegnelsen ”Enebarnet”.
Efter få år blev den anden søster opført, og Vejle Amts Folkeblad lavede en artikel med overskriften ”Lillesøster på piller,” da det viste sig nødvendigt at understøtte altanerne med piller på den nye bygning.
På samme måde gik det, da Bølgen i flere år kun bestod af to toppe, som i folkeviddet blev kaldt ”Skvulpet”.
Mens kommunens motto var ”Vejle skal kunne ses fra månen”, hørte jeg flere gange folk fra Give sige: ”Det er muligt, at Vejle kan ses fra månen, men administrationen i Vejle kan ikke se til Give”.
Er folkeviddet stadig i live i 2018?
Jagten starter på Vejle Bibliotek
Skal man finde informationer, er Vejle Bibliotek vel ikke et dårligt sted at henvende sig? Der har de bogstaveligt flere hundrede meter med ord om alt muligt.
Inden for døren ser man runde skranker med store hvide bogstaver, der siger ”Spørg bare”.
Således opmuntret stiller jeg mig i kø mellem de læselystne. Den venlige og servicemindede bibliotekar smiler afværgende, da jeg spørger efter, hvad folkeviddet i Vejle siger i øjeblikket. Hun inddrager to andre bibliotekarer i et forsøg på at finde et svar på det svære spørgsmål.
De kan fortælle, at der var en del snak, da Stjernen blev opstillet på plænen foran biblioteket. Lige nu går snakken meget på den foreslåede omfartsvej over Uhrhøj og Grejsdalen.
Vi drøfter kort Vejles vision og kampråb, ”Vejle med Vilje”, og vi vender den tanke, om politikere eller administrationen i tilfælde af uheld vil sige, at det var ”Vejle ikke med vilje”.
På dette tidspunkt henter de tre bogfolk forstærkning i form at Paul Brasso, der arbejder med kommunikation & PR, og blandt andet har til opgave at håndtere lidt skæve henvendelser fra nysgerrige skribenter i agurketiden. Han kan ikke bidrage angående folkeviddet, men han mener det udelukkende skyldes, at han ikke bor i byen.
30 år med kundesnak og hotdogs med det hele
Kan man ikke på biblioteket hjælpe nærmere med, hvad vejlenserne taler om, så må man gå tættere på kilden. Hvem kender vel borgerne og deres tanker bedre end Karin Staun Jensen? I mere end 30 år har hun langet pølser i svøb over disken, og drøftet livets tildragelser i Vejle med kunderne i Karins Pølsebod.
Karin og de tilstedeværende kunder kan fortælle, at det største samtaleemne i øjeblikket er den nu slukkede brand på Randbøl Hede. Hvem har mon starten den, og hvad var meningen med at gøre sådan noget?
Også den påtænkte omfartsvej over Uhrhøj med bro over Grejsdalen er et samtaleemne. Det står klart, at skulle beslutningen tages i pølseboden, så blev vejen ikke til noget.
Sol på Albuen
Besøget i pølseboden var med til at afdække folkestemningen og de store øjeblikkelige samtaleemner, men hverken Karin eller de tilstedeværende kunder i pølseboden var blandt de yngste i byen. Taler de unge måske om de samme emner?
For at finde ud af dette tager jeg ud på Albuen, hvor stemningen er afslappet, mens solen skinner over strand, ishus og badenymfer.
På en bænk sidder fem unge mænd med hver en øl inden for rækkevidde. De er dog ikke fra Vejle, og de har hverken viden om eller gæt på, hvad man taler om i Vejle. Vejret, måske?
Længere henne sidder to semi-unge mænd iført sorte T-shirts og smarte solbriller. Det er Niels Jehn Fogh og Kevin Krogsgaard, der fortæller, at det store samtaleemne blandt mange vejlensere i øjeblikket er, at VB har taget elevatoren op til Superligaen. Det fremgår, at snakken også er lidt pessimistisk angående VB’s fremtid i den bedste række.
De to er dog ikke selv særligt optaget af VB’s skæbne, da de er involveret i den lokale amerikanske fodboldklub, Triangle Razorbacks: ”Vi har vundet syv danmarksmesterskaber siden 2006. Hvorfor taler man ikke mere om det? Vi er nok både landets bedste og største klub for amerikansk fodbold, men mange i Vejle kender ikke klubben.”
Blev svarene fundet?
Gennem samtalerne står det klart, at man i byen taler om byens vision (Vejle med vilje), branden på Randbøl Hede, den påtænkte omfartsvej vest for byen og VB’s oprykning.
Angående folkestemningen må man sige, at i solskinnet er den generelt god. Dog er den også lidt forsigtig kritisk. ”VB rykker snart ned igen”. ”Det bliver en voldsom dyr vej”. ”Det bliver da også grimt med en bro over Grejsdalen”.
Hvordan gik det så med at finde folkeviddet? Umiddelbart gik det ikke ret godt, da det kan være svært at støve op. Dog har jeg måske på en måde ramt lidt folkevid i navnet Albuen.
Den kunstige strand blev anlagt med sand fra Trelde Næs af arbejdsløse fra Vejle og Hornstrup kommuner. Projektet startede den 27. august 1942 og var færdig til ibrugtagning i 1948.
Navnet har stranden fået, fordi stedet lidt ligner en albue, der stikker ud i vandet. Det vides vist ikke med sikkerhed, hvem der fandt på navnet, men det kan måske godt være opstået i folkemunde som et eksempel på folkevid.
Måske nogle af jer ved mere om dette?