Jon fra Den Store Bagedyst: Jeg kunne faktisk kun bage en cheesecake, før jeg meldte mig til

I Dybden
Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
Er det muligt at komme med i Den Store Bagedyst, når man kun ejer en tærteform og kun kan lave cheesecakes? Ja. Det er nemlig tilfældet for 25-årige Jon, der i den grad kommer til at give liv til Den Store Bagedyst, når den nye sæson starter næste lørdag.

Lige nu læser andre også

Når danskerne igen skal til at sige "klar, parat, bag!" så er det med den Jon Edlund fra Aarhus som en af deltagerne. Den 25-årige aarhusianer der til dagligt læser til lærer, havde dog aldrig regnet med, at han faktisk ville ende i programmet.

Ansøgningen til Den Store Bagedyst var nemlig en ren impulshandling, der blev sendt en sen aften.

”Det var faktisk en meget spontan beslutning. Jeg har set programmet af og til, men på ingen måde fulgt det slavisk, så det var ikke fordi, at jeg havde gået med tanken om at melde mig til. En aften omkring sengetid så jeg et opslag på Facebook, hvor de søgte nye deltagere. Det kunne være grineren, så jeg meldte mig til,” fortæller Jon og uddyber.

”Jeg skrev direkte fra hoften, altså sådan som jeg normalt taler, så jeg skrev LOL flere steder. Den blev sendt af sted, uden den store intention om, at jeg skulle være med. Så fik jeg pludselig en mail om at komme til casting. Jeg tænkte grineren, for jeg havde aldrig været til casting før, og for hver casting jeg kom til, var det bare endnu mere grineren,” lyder det fra den 25-årige aarhusianer.

”Det var faktisk først til slut-castingen, at det for alvor gik op for mig, at jeg faktisk kunne komme med. Så der blev jeg nødt til at sluge nervøsiteten, men forudsætningen hele vejen igennem var, at det skulle være sjovt,” siger han.

Sådan kommer man til at se Jon, når Den Store Bagedyst ruller over skærmen fra den 29. september. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR

Havde kun lært at bage en enkelt kage

I et TV-program der udelukkende handler om at bage kager, burde man mene, at det er nødvendigt med en vis baggrund indenfor bagekunsten. Jons kage-baggrund er dog ikke meget anderledes end de fleste unge danskere, der har en tendens til at bruge pengene på købekager.

”Min baggrund med kager er, at jeg altid har spist kager, og altid elsket dem, især færdige købekager i supermarkedet. Jeg kan huske, at jeg brugte mine lommepenge eller lige stjal en 20’er fra mine forældre, og så gik jeg ned og købte færdiglavede kager,” siger Jon, der har et specielt forhold til kager.

”Jeg har det meget dobbelt med kager. For egentlig vil jeg helst spise noget, jeg selv har lavet, det er altid det bedste, og man kan spise det med god samvittighed. Men så er der også de kager, man bare elsker, men som man ikke rigtig kan lave. En snøffel eller en citronmåne. Faktisk laver jeg en virkelig lækker citronmåne, men der er bare noget specielt over sådan en fra tanken,” lyder det med et grin fra Jon.

Jon har altid været glad for madlavning, men det har aldrig været kager, der har trukket i ham. Faktisk havde han kun lært at bage en enkelt kage, inden han tilmeldte sig Den Store Bagedyst.

”Jeg har altid været glad for madlavning generelt, men ikke for det søde køkken. Det er kommet i løbet af de sidste par år, hvor jeg begyndte at få en interesse for at lave cheesecakes. Det var faktisk den eneste kage jeg havde lært at bage, før jeg meldte mig til,” fortæller han.

Cheesecakes er dog ikke nok, hvis man vil have succes i Den Store Bagedyst, og Jon valgte derfor at spærre sig inde i lejligheden, så han kunne lære alt det, der var værd at vide før optagelserne gik i gang.

”Det første jeg gjorde var, at jeg satte mig ned og lavede en liste over ting, jeg havde hørt om, at man skulle lave i bagedysten. Mousser, wienerbrød, temperere chokolade og så videre. De ting var jeg nødt til at lære. Jeg begravede mig i lejligheden, og meldte ud til folk, at de ikke skulle forvente at have så meget kontakt med mig i det næste stykke tid, for jeg ville gå all-in på det her. Når der er noget, jeg virkelig interesserer mig for, så gør jeg det 100 %” siger Jon, der forklarer, at han ikke kun brugte sin tid på projektet.

”Jeg købte mig jo fattig i bageudstyr. Jeg havde intet inventar, jo måske en enkelt tærteform, men det er jo ikke nok. Så jeg købte dejskrabere, spartler og alt hvad der ellers hører til, så jeg har brugt mange penge på at være med,” lyder det med et stort grin fra Jon.

Bare rolig, jeg laver ikke fitnesskager

Sådan så Jon ud, før han påbegyndte en livsstilsændring og et vægttab på 50 kilo. Privatfoto

Kager og mindre fokus på en sund kost, betød at Jon i mange år kæmpede med overvægt. For et par år siden ønskede Jon dog at gøre noget ved det, og det resulterede i et vægttab på svimlende 50 kilo.

Hvordan formåede du at tabe så mange kilo?

”Jeg levede på en palæo-hulemandskost. Det med at spise kød og proteiner appellerede til mig ’Fuck Ja! Hjem og spise bøffer’, Så havde jeg seks dage om ugen, hvor jeg holdt mig fra kulhydrater, og så en enkelt cheatday af og til, hvor jeg bare måtte spise alt hvad jeg havde lyst til,” fortæller Jon.

Har det været let at holde?

”Det har faktisk taget mig 2-3 år at få et afslappet forhold til mad igen. Bare det at spise rugbrød og havregryn, havde jeg meget svært ved, fordi jeg førte kalorieregnskab. Så det var klart den største udfordring at holde fast i de sunde vaner. Hovedessensen for mig er, at det ikke er sundt at sige nej. Jeg går stadig meget op i kost og sundhed, men der skal være plads til, at jeg kan give mig selv lov. Der skal være plads til det usunde, så længe det bare ikke fylder mere end det sunde,” siger han.

Men hvordan får man sundhed og kage til at gå hånd i hånd?

”Når man har bagt en kage med syv mousser, så har man jo smagt den hele vejen igennem. Så når der står en færdig kage, så er jeg faktisk allerede mættet af de mange smagsindtryk, og derfor behøver jeg faktisk ikke at spise mere af den,”

Med tanke på dit vægttab, kan vi så forvente, at du laver helsekager?

”Haha. Nej bare rolig, jeg laver ikke fitnesskager. Jeg har godt nok brugt blåbær på et tidspunkt i programmet, men det var ikke med tanke på, at det skulle være sundt,” lyder det med et stort grin fra Jon.

Jons egen hjemmelavede jordbærtærte. Du kan følge Jon og hans lækre desserter på Instagram under: @Jonsdeliciousfoods

Min kæreste siger, at jeg bliver den nye Anton

Deltagelsen i et program som Den Store Bagedyst, er uden tvivl en kæmpe oplevelse for deltagerne, og de fleste af dem ville ikke tøve med at sige ja, hvis DR inviterede dem med i en ny sæson. Sådan har Jon det dog ikke.

Selvom han elskede oplevelsen, som han kalder en af de sjoveste ting han nogensinde har været med til, så tvivler han på, at oplevelsen kunne blive ligeså god igen.

”Jeg tror ikke, at jeg ville gøre det igen, hvis jeg fik muligheden. Det har været en helt unik oplevelse, der ville være næsten umulig at genskabe,” lyder det fra Jon, der nød at være omringet af mennesker med en fælles passion.

”Det har været noget af det sjoveste, jeg nogensinde har været med til. Jeg var bare omringet af passionerede madnørder, hvor kan bare kunne snakke om kage hele tiden. Der var så mange søde og positive mennesker, både dem på skærmen, men også dem bagved. Det var nærmest som en lille familie,” fortæller Jon.

Har du nogen forbilleder i Den Store Bagedyst?

“Jeg har ikke som sådan et forbillede, men jeg synes Anton fra sidste sæson var pisse grineren. Han var både lidt sjov og skør. Det var især hylende morsomt at følge med i, hvordan han manglede evnen til at kigge på et billede og derefter kopiere det. Min kæreste har faktisk sagt til mig, at hun tror, at jeg bliver den nye Anton. Hun synes, at jeg gør nogle skøre ting, og at jeg taler lige ud af posen. Der er ikke noget filter,” siger den nye Bagedyst-deltager.

Hvad har det haft af betydning for dig at være med i Den Store Bagedyst?

“Jeg kan ikke længere kigge på en kage, uden at tænke på snittet og teknikken bag, så jeg er helt sikkert blevet mere kvalitetsbevidst omkring kager,” lyder det fra Jon, der også har mærket en ulempe over at have været med.

“Jeg skal lige sige, at hvis der er en ting jeg elsker mere end at lave mad, så er det, når andre laver det til mig., Men det er som om, at de pludselig har fået sådan en æresfrygt for at servere mad for mig, og det er virkelig synd,” fortæller Jon.

Kommer du så med din ærlige mening, hvis det ikke er godt?

“Ja, det gør jeg. Men først så husker jeg lige at rose først, før der kommer ris. Det har jeg alligevel taget med mig fra læreruddannelsen,” lyder det fra en grinende Jon.

Jon. Her til allersidst på falderebet. Hvad er din favorit kage?

“Altså, hvis vi snakker købekager, så er det helt klart snøfler, og her snakker vi altså discountudgaven. De har dem faktisk på tilbud i Fakta til 5 kroner lige nu,” siger Jon og bryder endnu engang ud i grin.

Og hvis det ikke er en købekage?

“Så er vi nok ude i en rigtig god dansk jordbærtærte. Helst hjemmelavet, men ellers har jeg hørt rygter om, at man vist også kan få nogle ret gode hos bageren,” slutter den 25-årige spasmager fra Aarhus.

Undertegnede har faktisk aldrig set et fuldt afsnit af Den Store Bagedyst før, men efter snakken med Jon, er der ingen tvivl om, at det kommer til at ske. Jon er nemlig et fantastisk og åbent menneske med fødderne plantet dybt i jorden, og samtalen med den 25-årige aarhusianer afslørede en humoristisk og varm person, der nok skal vinde hjerter hos Familien Danmark.

Det første afsnit af den nye sæson af Den Store Bagedyst ruller over skærmen lørdag den 29. september.

 

 

Anbefalet til dig